Bănci și Asigurări

Impozit pe venit zero: cum vrea guvernul polonez să împiedice hemoragia de talente şi să-i atragă înapoi pe tinerii care lucrează în străinătate

Impozit pe venit zero: cum vrea guvernul polonez să...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2019, 00:00 393

Guvernul Poloniei se pregăteşte de alegerile generale din octombrie cu meticulozitate şi generozitate: miliarde de zloţi pentru profesori, alocaţii mai mari pentru copii, bani mai mulţi pentru pensionari, reducerea generală a împozitului pe venit şi reintroducerea transportului în comun sătesc. Însă dintre măsurile prin care partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) vrea să-şi farmece electoratul una se distinge în mod special.

Începând din luna aceasta, tinerii cu vârste de până în 26 de ani care muncesc nu mai plătesc impozit pe venit, scrie Deutsche Welle.

Unii se întreabă cu ce va fi finanţată generozitatea statului, iar alţii văd în această măsură o încercare îndrăzneaţă a guvernului de a atrage alegători tineri. Gu­vernul are o motivaţie solidă şi este hotărât. A demonstrat acest lucru în iunie prin înlocuirea ministrului de finanţe cu adjunctul premierului, Marian Banas, fostul şef al autorităţii fiscale poloneze.

Polonia suferă de o hemoragie acută de talente, ca mai toate statele est-europene foste comuniste, în condiţiile în care libertatea de mişcare şi de muncă din UE îi încurajează pe tineri să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite şi condiţii de viaţă mai decente. Circa 1,7 milioane de polonezi şi-au părăsit ţara în ultimii 15 ani, îndreptându-se mai ales spre Europa de Vest. Guvernul spune că vrea să inverseze tendinţa scutind de taxa pe venit aproximativ 2 milioane de tineri cu loc de muncă. Libertatea fiscală ar trebui să-i încurajeze pe tineri care n-au plecat să rămână acasă şi pe cei plecaţi să se întoarcă.

„Este ca şi cum întreaga Varşovie ar fi plecat. Este o pierdere uriaşă“, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Acest lucru trebuie să înceteze. Tinerii trebuie să rămână în Polonia.“ Sondaje de opinie recente sugerează că alegătorii tineri sunt înclinaţi să voteze pentru partidul lui Morawiecki, etichetat mai ales în străinătate ca iliberal. Un studiu al băncii naţionale poloneze a găsit că circa 15% din emigranţii polonezi s-ar întoarce acasă indiferent de salariu, notează The Warsaw Business Journal. Sondajul se bazează pe răspunsuri date de polonezi din Marea Britanie, Germania, Olanda şi Norvegia.

Înaintea alegerilor din octombrie, mesajul politic al PiS este clar. Partidul a făcut din pachetul de noi cheltuieli sociale şi reduceri de taxe nucleul campaniei. Acesta ţinteşte spre grupuri din propriul electorat atent alese. Astfel, guvernul extinde popularul program de alocaţii pentru copii „500plus“ pentru a acoperi toţi copiii. Va plăti un bonus echivalent cu 250 de euro pensionarilor. Va reduce impozitul pe venit de la 19% la 17% şi la 0 pe cel al tinerilor sub 26 de ani care câştigă mai puţin de 85.528 zloţi (19.900 euro) pe an. Limita este ridicată în raport cu salariul mediu, de aproximativ 60.000 de zloţi pe an. De asemenea, guvernul va reintroduce transportul sătesc cu autobuzul. În plus, va aloca un miliard de zloţi pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor începând cu septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO