Bănci și Asigurări

Includerea companiilor mari în schema de garantare a dus la majorarea depozitelor bancare garantate cu 30% în T4

Deponenţii garantaţi persoane fizice de­ţineau depozite eligibile în su­mă de 135 mld. lei în decembrie 2015

Deponenţii garantaţi persoane fizice de­ţineau depozite eligibile în su­mă de 135 mld. lei în decembrie 2015

Autor: Liviu Popescu

02.03.2016, 00:08 295

Depozitele garantate, adică cele care nu depăşesc pla­fonul de 100.000 de euro echi­valent în lei, ale per­soa­nelor fizice şi ale com­paniilor la cele 29 de bănci membre ale Fondului de Garan­ta­re a Depozitelor Bancare (FGDB) în­sumau 219 mld. lei la finele anului 2015, cu 26,5% peste nivelul înregistrat în luna septembrie a aceluiaşi an, po­tri­vit datelor Fondului. Spre com­paraţie, în septembrie 2015 aceste depo­zite erau de 173 mld. lei.

Creşterea a fost determinată ex­clu­siv de lărgirea sferei de garantare a de­pozitelor ca urmare a intrării în vi­goa­re, din 14 decembrie, a noii legis­laţii în do­meniul garantării depozitelor.

„În prezent, toţi deponenţii per­soa­ne fizice beneficiază de protecţia FGDB întru­cât prin noua lege au fost eliminate exclu­derile de la garantare ce pri­veau persoanele fi­zice care aveau cali­tate de administratori, di­rec­tori, mem­bri ai consiliului de su­praveghere, au­ditori, acţionari semnificativi ai insti­tuţiei de credit în cauză, precum şi mem­brii familiilor acestora“, menţio­nează re­prezentanţii FGDB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ÅŸtiri
AFACERI DE LA ZERO