Bănci și Asigurări

INTERVIU. Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Tensiunile geopolitice sporite, volatilitatea preţurilor la energie şi dezechilibrele din lanţul cererii şi ofertei, vor plana asupra acestui an şi a pieţei. Rata inflaţiei este prea mare, nu este sustenabilă. Inflaţia poate fi un adevărat ucigaş

Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Consumatorii se vor confrunta cu o creştere a costurilor pentru alimente şi energie, care se numără printre principalele cheltuieli pentru majoritatea gospodăriilor, alături de costurile cu locuinţele.

Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Consumatorii se vor confrunta cu o creştere a costurilor pentru alimente şi energie, care se numără printre principalele cheltuieli pentru majoritatea gospodăriilor, alături de costurile cu locuinţele.

Autor: Claudia Medrega

02.03.2022, 18:40 133

♦ Şeful First Bank: Rata actuală a inflaţiei este prea mare, nu este o rată sustenabilă şi va scădea. Acesta ar trebui să fie principalul obiectiv al Băncii Centrale, să monitorizeze şi să gestioneze inflaţia prin ajustarea ratelor dobânzilor.

Rata actuală a inflaţiei este deja prea mare şi nu este sustenabilă, iar volatilitatea preţurilor la energie, dezechili­brele din lanţul cererii şi ofertei, precum şi tensiunile geopolitice spo­­rite vor plana asu­pra acestui an şi a pieţei, peste tot, sus­­ţine Henk Paardekooper, CEO al First Bank.

El a amintit că gestionarea in­fla­ţiei este principalul obiectiv al Băncii Centrale, iar piaţa urmează această direcţie şi urmăreşte cu atenţie paşii făcuţi.

„Cred că toată lumea a observat deja că preţurile la alimente sunt în creş­tere şi această tendinţă va con­ti­nua, din păcate. Inflaţia poate fi un adevărat ucigaş. Nu mai suntem obiş­nuiţi cu inflaţia, iar o rată medie sustenabilă a inflaţiei de 2-3% este să­nătoasă pentru orice economie. Şi îmi aleg bine cuvintele, deci sustena­bilă şi în medie. Aceasta poate fi une­ori mai mare, alteori mai mică. Rata actuală a inflaţiei este prea mare, nu este o rată sustenabilă şi va scădea. Acesta ar trebui să fie principalul obiectiv al Băncii Centrale, să moni­to­rizeze şi să gestioneze inflaţia prin ajus­tarea ratelor dobânzilor“, a de­clarat şeful First Bank într-un interviu acordat ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO