Bănci și Asigurări

La ce bănci comerciale îşi ţine CEC Bank banii

La ce bănci comerciale îşi ţine CEC Bank banii

Autor: Razvan Voican

22.06.2014, 11:45 1172

Banca de stat CEC avea la sfârşitul lui 2013 depozite însumând 90 mil. lei la trei bănci: Piraeus Bank, cu capital elen, Millennium Bank, aflată în proces de vânzare, şi la Italo-Romena. Dacă n-a găsit clienţi nonfinanciari cărora să le dea credite, CEC a finanţat alte bănci, soldul creditelor de acest tip explodând la 759 mil. lei, faţă de 16 mil. lei în 2012. De pildă, CEC a acordat o finanţare de circa 542 mil. lei Băncii Transilvania.

CEC Bank avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de credite de aproape 11 mld. lei, cu 1,2% mai mare decât în 2012, dar care nu a reprezentat decât 41% din totalul activelor din bilanţ, în condiţiile în care media pieţei pentru acest raport rezistă la peste 60%.

CEC s-a numărat printre puţinele bănci mari care au reuşit să evite o scădere a stocului de credite, însă este încă departe de utilizarea capacităţilor pe măsura potenţialului. Soldul a rămas pe o creştere uşoară deşi în vara anului trecut banca a vândut către recuperatorii polonezi Kruk un portofoliu de circa 205 milioane de lei provizionat integral sub formă de credite de consum şi crean­ţe din carduri de credit cu restanţe de peste 120 de zile. CEC a încasat 24 mil. lei, adică 12% din suma brută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO