Bănci și Asigurări

Leul a pierdut teren în primul semestru din 2017 în faţa euro, însă s-a apreciat în raport cu dolarul şi francul elveţian

Leul a pierdut teren în primul semestru din 2017 în...

Autor: Claudia Medrega

03.07.2017, 21:37 170

Zlotul polonez, coroana cehă şi dinarul sârbesc au adus cele mai mari câştiguri pentru investitori în S1.

Moneda naţională a închis primul semestru din 2017 pe depreciere în faţa euro, în timp ce în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian s-a apreciat.

În luna iunie, riscul politic a dus cursul leu/euro la un maxim al ultimilor cinci ani. Leul s-a mai aflat sub presiune şi în lunile februarie şi martie din cauza tensiunilor politice interne care au culminat cu proteste în stradă, precum şi în urma incertitudinilor fiscal-bugetare.

După primul semestru din acest an, leul a cumulat o depreciere de 0,3% faţă de euro comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia ajungând la finele lunii iunie la 4,55 lei/euro. Pe de altă parte, moneda naţională a reuşit să se aprecieze în şase luni faţă de dolarul american cu 7,24%, până la 3,99 lei/dolar, iar în raport cu francul elveţian leul a câştigat 1,4%, cursul coborând în iunie până la 4,16 lei/franc elveţian.

În a doua jumătate a lunii iunie, moneda naţională a resimţit tensiunile politice interne şi starea de incertitudine, cursul de schimb leu/euro făcând un salt la un maxim al ulti­milor cinci ani, de aproape 4,6 lei/euro. În 21 iunie, cotaţia a urcat până la 4,5987 lei/eu­ro. Un nivel mai ridicat al cursului a fost în­re­gis­trat în 2012. Anul 2012 este anul în care cursul a urcat la maximul istoric de 4,6481 lei/euro, în data de 3 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO