Bănci și Asigurări

Leul a pierdut teren în primul trimestru în faţa euro şi a francului elveţian. Cea mai puternică scădere, de 8,4%, a fost în faţa rublei ruseşti

Leul a pierdut teren în primul trimestru în faţa euro...

Autor: Claudia Medrega

05.04.2017, 19:47 171

Moneda naţională a închis primul trimes­tru din 2017 pe depreciere în faţa euro şi a fran­cului elveţian, în timp ce în raport cu do­la­rul american s-a apreciat. Leul s-a aflat sub presiune în special în februarie şi martie, re­simţind un şoc din cauza tensiunilor politice in­terne care au culminat cu proteste în stradă şi a incertitudinilor fiscal-bugetare.

 
După primele trei luni din acest an, leul a cu­mulat o depreciere de 0,75% faţă de francul elveţian comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia urcând până la 4,2563 lei/franc. În raport cu euro, leul a pierdut 0,2%, ajungând la final de martie la 4,5511 lei/euro. Moneda naţională a reuşit să se aprecieze în primul trimestru faţă de dolarul american,  cu aproape 1%, până la 4,26 lei/dolar.
 
Pe parcursul lunii martie, leul s-a depre­ciat în faţa principalelor trei valute - euro, do­lar şi franc elveţian.
 
Moneda naţională a pierdut în martie teren în principal în faţa euro, iar cursul de schimb leu/euro a urcat nestingherit de BNR peste pragul de 4,56 lei/euro, până la maxi­mul ultimilor aproape cinci ani, contrar ten­dinţei regionale. Ascensiunea cursului a făcut unii analişti să creadă că Banca Naţională în­cli­nă în favoarea mişcării mai sus a „inter­va­lului de confort“ al cursului leu/euro, spre 4,6, având în vedere că în anii trecuţi pre­siunile de depreciere au fost oprite de BNR de câteva ori atunci când cotaţia s-a apropiat de acest prag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO