Bănci și Asigurări

Lovite de războiul comercial, investiţiile străine se prăbuşesc la nivel global

Lovite de războiul comercial, investiţiile străine se...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2019, 00:05 1088

Investiţiile străine directe au scăzut cu o cincime la nivel global în  prima jumătate a anului, cu fluxurile din SUA şi Europa afectate puternic, scrie Financial Times.

Investiţiile străine directe (ISD) mondiale s-au con­trac­tat brusc în prima jumătate a acestui an, în condiţiile în care tensiunile comerciale dintre SUA, Europa şi China au lăsat economia mondială fără energie.

Fluxurile au scăzut cu o cincime în primele şase luni ale anului, comparativ cu a doua jumătate a anului precedent, la 572 mld. dolari, potrivit datelor OCDE. Scăderea a fost con­cen­trată în special în al doilea trimestru, când fluxurile s-au contractat cu 42%.

Fluxurile ISD în SUA au scăzut cu mai mult de un sfert din a doua jumătate a anului 2018 până în prima jumătate a acestui an, la 151 mld. dolari, în timp ce fluxurile în UE s-au micşorat cu 62%, la 107 mld. dolari.

În schimb, fluxurile către China au crescut cu 5%, la 82 mi­liarde de dolari. Investiţiile străine ale Chinei în SUA au atins maximul de 16 miliarde de dolari în a doua jumătate a anului 2016 şi de atunci au scăzut la mai puţin de 1,2 miliarde de dolari, întrucât companiile chineze investesc mai puţin şi îşi vând o parte din participaţii, a explicat OCDE.

„Aceste evoluţii reflectă, în parte, incertitudinea cu privire la tensiunile comerciale şi viitorul relaţiilor economice dintre SUA şi China“, a declarat Maria Borga, statistician la OCDE.

Comerţul bilateral s-a redus şi el: exporturile dintre cele două economii s-au contractat cu 10% în august în raport cu aceeaşi lună a anului trecut.

Tarifele medii de import aplicate de SUA mărfurilor chineze au crescut la 21% în septembrie, de la 3% în 2018, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internaţională. Guvernele delor două ţări sugerează că sunt aproape de a finaliza un acord comercial care ar putea reduce tensiunile; cu toate acestea, rămâne posibilitatea ca SUA să impună tarife mai mari pe maşinile europene.

Şi alte ţări au fost afectate de încetinirea investiţiilor globale. ISD-urile din Marea Britanie a scăzut de la 44 miliarde de dolari în a doua jumătate a anului 2018 la 19 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2019, după un declin de 33% în 2018, în condiţiile în care investitorii se pregătesc de plecarea ţării din UE. Războiul comercial SUA-China şi slăbirea comerţului şi investiţiilor globale i-au determinat pe unii economişti să pună la îndoială viitorul globalizării. Numărul noilor restricţii sau reglementări pentru  investiţii a crescut cu aproape 50% în cinci luni până în februarie, comparativ cu cele cinci luni anterioare, potrivit celor mai recente date ale Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (Unctad). Creşterea a împins ponderea politicilor de investiţii restrictive la 34%, cea mai mare cotă din 2003 încoace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO