Bănci și Asigurări

Mihail Ion: Ar fi mai intelept ca dobanda sa ramana neschimbata

08.05.2006, 00:00 20

Dobanda de politica monetara a BNR - 8,5% pe an - ar trebui sa ramana neschimbata, crede Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, pentru a nu antrena o apreciere nesustenabila a leului.

"Nu cred ca manipularea ratei de dobanda ar fi o masura buna in acest moment, pentru ca ar creste diferentialul de dobanda si ar atrage in continuare capital speculativ, ceea ce ar pune presiuni suplimentare asupra cursului", a declarat pentru ZF Mihail Ion.

El spune ca situatia BNR nu este deloc confortabila, desi inflatia pe primele luni ale anului a fost sub asteptari, insa nu crede ca scaderea inflatiei ar trebui fortata pe termen scurt printr-o noua majorare a dobanzii, fiind preferabila mentinerea unui trend stabil si pentru anul viitor.

"Pentru a avea un trend sustenabil, cred ca ar fi mai intelept ca dobanda sa nu creasca. Cu cat leul este mai puternic acum, cu atat potentialul de corectie va fi mai mare si implicit efectul negativ asupra inflatiei", mai spune Mihail Ion.

El considera ca BNR va fi atenta cu aprecierea leului si nu va ignora agravarea deficitului de cont curent. In acelasi timp, pe masura ce inflatia este mai mica, creste dobanda reala cu care opereaza banca centrala, rezultand intarirea politicii monetare.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale se reuneste joi, 11 mai, pentru a discuta raportul asupra inflatiei pe primul trimestru al acestui an si, in functie de concluziile acestuia, eventuale noi masuri de politica monetara.

Nici Patrick Gelin, seful BRD-SocGen, nu se asteapta la o decizie de crestere a dobanzii de interventie pe 11 mai. El spune ca nu intrevede motive pentru care ar trebui sa apara miscari de dobanda si nu crede ca vor fi stabilite nici alte masuri de intarire a masurilor administrative, avand in vedere ca nivelul rezervelor minime obligatorii este "destul de ridicat".

BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8,5% pe an pe 8 februarie, cand rata anuala a inflatiei era de 8,49%, iar pe 27 martie a hotarat sa o mentina neschimbata, in conditiile in care inflatia a scazut usor, la 8,41%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO