Bănci și Asigurări

Mişu Negriţoiu, fost şef al ING România: După ce am trecut printr-o criză, îl înţeleg pe guvernatorul Isărescu că trebuia să facă ceva în 2008. „Toată lumea a pierdut în criză. Unii mai puţin, alţii au pierdut mai mult.“

Autor: Alex Ciutacu

20.09.2018, 00:08 3039

La zece ani de la criză, Mişu Negriţoiu, atunci şef al ING România, a declarat în ca­drul emisiunii de business ZF Live că „înţelege“ deciziile lui Mugur Isărescu de atunci, şi atitudinea adoptată de guvernator, după ce a dobândit perspectiva autorităţii de supra­veghere în urma unui mandat de trei ani la conducerea ASF.

„După ce am trecut şi eu printr-o poziţie de supraveghere la ASF şi am parcurs o criză de preţuri, înţeleg că guvernatorul trebuia să facă ceva. Poziţia băncii mele a fost atunci aceea că am avut excesiv de multe comenzi de transfer valutar, pe care trebuia să le onorăm şi a trebuit să ieşim cu ele în piaţă. (...) Înţeleg că gu­ver­natorul trebuia să facă ceva. Şi eu când am intrat în vria RCA-ului trebuia să fac ceva. Acolo intervii prin tranzacţii şi apoi prin mesajul de persuasiune. Ace­la este «Bă, opriţi-vă şi nu mai speculaţi», şi apoi te uiţi cine a avut cele mai multe tran­zacţii, cea mai mare ce­rere de valută“, explică Mişu Negriţoiu.

La începutul cri­zei financiare care a de­butat în urmă cu un deceniu, guver­na­torul BNR Mugur Isărescu a luat două decizii care au stârnit reacţii în piaţă. Isăres­cu a acu­zat un atac spe­culativ asupra leului şi apoi a ho­tă­rât să stabilizeze ROBOR-ul printr-o măsură administrativă astfel încât să limiteze fluc­tuaţiile foarte mari pe acest indicator.

„Toată lumea a pierdut în criză“, spune Negriţoiu, care arată că dincolo de măsurile luate în sistemul bancar, reducerile de salarii, de bonusuri şi investiţiile în active care acum valorează la jumătate l-au marcat în acea perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO