Bănci și Asigurări

Noi dezvăluiri din presa internaţională: ING ar fi implicată în scandalul rusesc de spălare de bani. Sute de milioane de euro ar fi trecut prin filiala din Moscova a băncii olandeze

Noi dezvăluiri din presa internaţională: ING ar fi...
06.03.2019, 15:11 3287

Grupul bancar ING încă se luptă să depăşească scandalul de spălare de bani în care a fost implicată, la şase luni după ce a plătit una dintre cele mai mari amenzi din istoria băncii olandeze, scrie Bloomberg.

Noile dezvăluiri arată că sute de milioane de euro ar fi trecut prin filiala din Moscova a grupului, ca parte a schemei de spălare de ani dezvoltată de Troika Dialog, potrivit ziarului Trouw. 

De asemenea, şi filiala belgiană a băncii a fost numită de revista Knack drept un creditor care avea un rol în circuitul banilor către conturile de legătură de la Ukio Bankas, banca lituaniană care s-a aflat în centrul scandalului. 

Acţiunile ING au scăzut cu până la 5% după publicarea celor mai noi dezvăluiri, pe lângă scăderea de 3,3% de marţi. ING a convenit să plătească 775 de milioane de euro pentru a pune capăt unei investigaţii a procurorilor olandezi, legată de spălare de bani şi corupţie. 

Un scandal de spălare de bani în care sunt implicate mai multe instituţii financiare vest-europene şi mafia rusească s-a extins, trimiţând acţiunile băncilor europene în picaj, scrie Bloomberg. În fruntea grupului de acţiuni în scădere s-a aflat ieri banca austriacă Raiffeisen Bank International. Cotaţiile s-au dus în jos cu până la 12% după ce Hermitage Fund a arătat că banca a ignorat semnele de avertizare care ar fi ajutat la stoparea spălării de fonduri provenind din activităţi criminale ruseşti.

Au scăzut şi acţiunile băncilor olandeze după publicarea unui articol în care se arată că cele mai mari trei dintre ele au fost folosite de un grup numit „Troika Laundromat“ pentru a transfera bani din Rusia.

Dezvăluiri aproape zilnice expun o multitudine de activităţi suspecte în care sunt implicate bănci europene. În statele baltice acum membre ale UE, iar în trecut republici sovietice, au fost lansate anchete, la fel şi în ţările nordice, în SUA şi Marea Britanie. Aceasta înseamnă că va dura luni de zile până când va fi cunoscută amploarea cazului. Însă începe să se contureze rolul avut de băncie nordice care, adesea prin subsidiarele baltice, au devenit ajutoarele infractorilor ruşi care transferau bani în Vest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO