Bănci și Asigurări

„Optimizarea fiscală“, motiv de dispută între Ministerul Finanţelor, parlamentari şi bănci. Ce impozit pe profit au plătit băncile comerciale la buget în ultimii ani şi câte bănci au fost pe pierdere

„Optimizarea fiscală“, motiv de dispută între...

Autor: Claudia Medrega

05.08.2017, 00:00 597

♦ Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa: Doar 15 din cele 46 de bănci prezente pe piaţa locală au plătit impozit pe profit ♦ Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii Daniel Zamfir i-a cerut ministrului finanţelor să transmită comisiei lista celor 31 de bănci care nu au plătit impozit ♦ În 2016, doar 10 bănci au fost pe pierdere, din cele 37 prezente în România, potrivit datelor BNR ♦ ARB tace, deocamdată.

Criza economică, nivelul ridicat al creditelor ne­per­formante (NPL - non-per­forming loans) şi pro­blemele de eficienţă ale băncilor comerciale au provocat pier­deri pentru o parte dintre instituţiile de credit de pe piaţa locală, iar bugetul a pierdut o parte importantă din resursele virate de sectorul bancar, impozitele pe profit fiind în scădere.

Sumele plătite de băncile co­merciale la buget în contul im­pozitului pe profit au oscilat în anii de după izbucnirea crizei economice pre­ponderent în intervalul 200-500 mil. lei, după ce au atins un vârf de 1,2 mld. lei în 2009, potrivit datelor transmise în ultimii ani de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solicitarea ZF. „Impozitul pe profit de la băncile comerciale a fost de 523.286.686 lei în anul 2015 şi de 306.440.495 lei în anul 2016“, a transmis ANAF.

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a acuzat recent, în cadrul unor emisiuni TV, „optimizarea fiscală“ efectuată de bănci, care a determinat ca în ultimii cinci ani doar 15 din cele 46 de bănci prezente pe piaţa locală să plătească impozit pe profit. „Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa-numite de optimizare fiscală. Băncile se împrumută la banca-mamă, la dobânzi de 19%, de exemplu. În intervalul acestor 5 ani s-au împrumutat la banca-mamă şi ulterior au plasat credite pe piaţa românească la o dobândă mult mai mică. Este evident că astfel ieşi în pierdere“, a declarat la Antena 3 ministrul finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO