Bănci și Asigurări

OTP revine pe profit în T1, dar cu un câştig infim: 500.000 euro

OTP revine pe profit în T1, dar cu un câştig infim: 500.000 euro

Autor: Liviu Chiru

19.05.2011, 23:50 434

"Lucrurile arată mai bine. Am avut chiar o companie care arambursat integral un credit mare, după doi ani în care ne-amchinuit cu rescadenţări", spune Laszlo Diosi, şeful OTP BankRomânia. Cheltuielile cu provizioanele au totalizat 4,7 milioane deeuro în primul trimestru, cu două milioane de euro mai puţin decâtîn perioada similară din 2010. În ultimul trimestru al anuluitrecut provizioanele înregistraseră un salt record de aproape 20 demilioane de euro.

"Profitul (din T1 - n. red.) a fost în principal rezultatulscăderii masive a costului riscului. Deşi ponderea creditelor cuîntârzieri de peste 90 de zile a urcat la 11,2% în martie, primultrimestru din 2011 a adus cea mai moderată deteriorare dintreultimele cinci trimestre", comentează analiştii grupului OTP înraportul trimestrial trimis Bursei de la Budapesta.

Valoarea creditelor care înregistrau întârzieri mai mari de 90de zile la plata ratelor a urcat uşor, până la 130 de milioane deeuro în martie, cu cinci milioane de euro mai mult decât lasfârşitul anului trecut. Portofoliul de credite corporate a rămasstabil, în timp ce calitatea creditelor ipotecare a continuat să sedeterioreze, în ciuda aprecierii leului în faţa euro, care a uşuratîntrucâtva efortul de plată a ratelor.

Şase unităţi au fost închise pentru reducereacosturilor

Profitul operaţional al OTP (înainte de deducereaprovizioanelor) a înregistrat un declin în primul trimestru.Veniturile au coborât cu circa un milion de euro, la 17,3 milioanede euro, în special din cauza impactului fluctuaţiilor de cursasupra valorii unor linii de finanţare primite de la grup.

"Întărirea leului ne-a ajutat din punctul de vedere al calităţiicreditelor, însă a avut un impact negativ asupra unor operaţiunifinanciare", spune Diosi.

În paralel, cheltuielile operaţionale au urcat cu circa jumătatede milion de euro, până la 12 milioane de euro.

"Creşterea costurilor a fost alimentată în special decheltuielile mai mari cu marketingul, pentru a impulsiona vânzărilede credite, în timp ce şase unităţi au fost închise pentrueficientizarea reţelei", potrivit raportului grupului.

România a consemnat astfel cele mai multe închideri de unităţidintre pieţele pe care grupul OTP este activ. Maghiarii maioperează acum 100 de unităţi pe plan local.

La Adunarea Generală a Acţionarilor din aprilie Sandor Csanyi,şeful grupului OTP Bank, a anunţat din nou planuri de a face oachiziţie în România. Ţinta ar fi o bancă de talie similară cusubsidiara locală a maghiarilor, iar achiziţia le-ar permite să îşiconsolideze operaţiunile la un nivel care să asigure oprofitabilitate sustenabilă. Surse din piaţă au arătat că ar fivorba despre RBS Bank.

Scad împrumuturile pentru populaţie, cresc cele pentrufirme

Primul trimestru a adus o contracţie a creditelor de retail,care au coborât cu 19 mil. euro, până la 844 mil. euro, chiar încondiţiile în care OTP a reluat în această primăvară şi vânzarea decredite de consum, după o pauză de mai mulţi ani. În schimb,finanţările pentru companii au urcat uşor, până la 324 mil.euro.

Activele deţinute de OTP Bank au înregistrat o uşoară scădere înprimul trimestru, coborând până la 1,45 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO