Bănci și Asigurări

Platile la buget imping cursul leu/euro in jos

26.01.2004, 00:00 19



Ordinele mai mari de vanzare de euro ar putea continua si in aceasta prima sedinta de tranzactionare din saptamana ceea ce ar putea duce la o continuare a scaderii cursului de schimb leu/euro, afirma dealerii de pe piata interna. Nevoia de lei pentru plata datoriilor la buget a facut ca saptamana trecuta sa se simta o oarecare presiune pe cursul de schimb, fluctuatiile fiind insa in pas si cu miscarile euro/dolar de pe pietele externe.



Leul a inchis saptamana trecuta in crestere fata de euro si dolar, iar in ultimele sase sedinte a castigat doua puncte procentuale in raport cu valuta americana si s-a pastrat aproape stabila comparativ cu moneda unica europeana.



Caderea cursului dolar/leu, a urmat unei saptamani in care dolarul a avut o revenire spectaculoasa, de la un nivel apropiat de minimul din ultimul an si jumatate, pana la peste 33.000 de lei.



Primele tranzactii din sedinta de vineri s-au incheiat in intervalul 41.155 - 41.185 lei/euro, care a fost si nivelul maxim al zilei.



"La putin timp dupa deschidere au inceput vanzarile de valuta. Nu a fost o piata agitata, cu miscari ample. S-a vandut constant, iar cotatiile au coborat treptat", a declarat dealerul unei banci.



Nivelul de inchidere de 41.020 - 41.050 lei/euro a fost si cel mai jos prag atins de cotatiile anuntate de banci. Vanzarile de valuta au fost explicate de dealeri printr-o nevoie mai mare de lei, care s-ar putea resimtii si in prima parte a saptamanii viitoare in conextul platilor la buget.



Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 41.077 lei/euro, in scadere cu 102 unitati, in timp ce pentru dolar a fost calculat un raport de 32.314 lei, in scadere cu 111 lei.



In ringurile Bursei de la Sibiu unde se tranzactioneaza raportul leu/euro, cu scadenta in 30 ianuarie, nu au aparut modificari semnificative. Daca la sfarsitul lui decembrie tranzactiile au fost realizate la 41.300 lei, saptamana trecuta moneda unica a coborat la 41.200 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO