Bănci și Asigurări

Presedintele HVB: Salariile in banci cresc periculos de mult

04.04.2006, 00:00 11

La un moment dat, unele banci vor avea probleme cu costurile salariale, care vor fi din ce in ce mai greu de acoperit in mod realist de venituri in conditiile supralicitarilor inregistrate in prezent pe piata, afirma Dan Pascariu (foto), presedintele HVB Bank Romania.

"Salariile din banci s-au dus periculos de mult in sus, in conditiile in care marjele se ingusteaza. Va veni un moment in care bancile vor fi nevoite sa treaca la restructurari de personal, inlocuind persoanele cu venituri foarte mari cu mai multi angajati cu venituri mai mici", afirma Pascariu, invocand experienta pietelor financiare mature.

In contextul in care toate bancile mari anunta programe de extindere a retelelor teritoriale de la 50 de unitati noi in sus, piata resurselor umane destinate sectorului bancar a devenit tot mai tensionata.

Jucatorii cei mai agresivi au ajuns sa "fure" bancheri de la institutii concurente oferind salarii duble. Presiunea cea mai mare se face simtita in provincie, zona spre care se indreapta din ce in ce mai multe banci. Din motive de cariera, unii bancheri din orasele mari accepta sa plece in localitati mai mici pentru a pune pe picioare afacerile bancii pentru care lucreaza.

Deja in orasele mari au inceput sa apara aglomerari de sucursale ale bancilor.

"Produsele nu mai pot fi diferentiate foarte mult, costurile fiind destul de apropiate. Va fi din ce in ce mai greu de atras clienti si probabil ca vor rezista numai bancile cu mesaje foarte puternice de fidelizare fata de brand", crede Dan Pascariu.

El nu exclude o perspectiva in care unele banci vor fi nevoite sa-si inchida o parte din unitati daca nu vor reusi sa administreze raportul cost/venituri, media europeana a acestui indicator situandu-se la un nivel de 55-60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO