Bănci și Asigurări

PwC România: 18% dintre firme estimează o scădere a veniturilor de până la 20% din cauza epidemiei. ”Trebuie luate rapid măsuri care să asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei cărora li se reduc vertiginos încasările”

Ionuţ Sas, Partener, Lider People & Organisation PwC România

Ionuţ Sas, Partener, Lider People & Organisation PwC România

Autor: Roxana Rosu

16.03.2020, 11:19 153

Un procent de 18% dintre companiile din România anticipează o reducere a veniturilor de până la 20% în acest an ca urmare a impactului pandemiei COVID-19 asupra afacerilor, iar 6% au estimat o scădere a veniturilor între 20-50%, în vreme ce majoritatea acestora (65%) nu a făcut încă evaluări, potrivit studiului PwC România HR Barometru.

”Primele sectoare care resimt impactul pandemiei COVID-19 sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Însă efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate pentru că toate industriile sunt interconectate. Din acest motiv, sunt necesare măsuri rapide pentru supravieţuirea celor grav afectaţi, precum şi un plan pe termen mediu de relansare economică. Consider că într-o primă etapă măsurile care trebuie sa fie luate trebuie să asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei cărora li se reduc vertiginos încasările. Mă refer la plata datoriilor pe care statul le are faţă de companii, de exemplu, rambursarea imediată a TVA, a sumelor pentru concedii medicale, precum şi la amânarea plăţii unor taxe şi contribuţii. În a doua etapă, după o evaluare mai temeinică a impactului, ar trebui gândit un plan de măsuri care să sprijine mediul privat pentru a menţine locurile de muncă şi, implicit, veniturile populaţiei şi ale companiilor”, declară Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Alţi 2% dintre participanţii la sondaj consideră că diminuarea va fi între 50-80%, în timp ce 9% nu se aşteaptă la o reducere a veniturilor.

Dintre sectoarele economice care se aşteaptă la o diminuare a veniturilor de până la 20% se detaşează cu un procent mare de răspunsuri transporturile (75% dintre respondenţii din acest sector au dat acest răspuns).

De asemenea, 25% dintre companiile chestionate din industria auto (producători şi distribuitori) consideră că scăderea veniturilor va fi de până la 20%. Aceeaşi estimare a fost făcută de 22% dintre companiile din zona de servicii financiare, 21% din bunuri de larg consum (distribuţie, logistică) şi 20% din energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO