Bănci și Asigurări

Rata inflaţiei va depăşi 4% în 2021, în timp ce dobânzile sunt la minime record. Dobânzile real negative aduc pierderi românilor care au depozite bancare în lei

Rata inflaţiei va depăşi 4% în 2021, în timp ce...

Autor: Claudia Medrega

22.05.2021, 10:36 3359

Aurelian Dochia: „Dobânzile real negative nu sunt chiar atât de neobişnuite în practică - în România au existat în ultimele decenii destule perioade în care deponenţii au pierdut din puterea de cumpărare a sumelor plasate în depozite bancare remunerate la dobânzi mai mici decât rata inflaţiei. De obicei, astfel de situaţii sunt temporare şi localizate pe anumite pieţe“.

Ameninţarea inflaţiei revine în prim-plan după ce în 2020 rata scăzuse spre 2%, iar BNR a revizuit din nou în creştere prognoza privind rata anuală de la sfârşitul lui 2021 cu 0,7 puncte procentuale, la 4,1%, o presiune mare venind dinspre preţurile bunurilor enegetice.

„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată pe o traiectorie ascendentă până la sfârşitul anului curent, când se preconizează că va atinge 4,1 la sută, nivel situat peste limita superioară a intervalului ţintei. Această evoluţie este determinată în principal de influ­en­ţele din partea componentelor co­şului de consum aflate în afara sferei de control a politicii monetare, înde­osebi a celor din grupa bunurilor ener­getice“, explică BNR în cea mai re­cen­tă ediţie a Raportului asupra inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO