Bănci și Asigurări

Roborul dă coşmaruri românilor cu credite: Toţii indicii ROBOR importanţi au înregistrat creşteri accelerate luni

Roborul dă coşmaruri românilor cu credite: Toţii...

Autor: Alina Botezatu

21.01.2019, 11:21 2583

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 2,97%, de la 2,93% vineri, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, acest indice, precum toţi ceilalţi indici, a revenit pe creştere puternică după aproape două săptămâni de scădere, ştergând toată scăderea din această perioadă. Acelaşi nivel al ROBOR la 3 luni a fost consemnat la data de 4 ianuarie 2019.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 3,28%, de la 3,22% vineri, revenind la nivelul din 4 şi 7 ianuarie.

În acelaşi timp, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,39%, de la 3,34% vineri. De asemenea, acelaşi nivel a fost consemnat la datele de 4 şi 7 ianuarie.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,49%, de la 3,45% vineri, un nivel mai ridicat de atât, de 3,50%, fiind consemnat la data de 3 ianuarie.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO