Bănci și Asigurări

Rusii de la Alpur Invest au ajuns la Unirea mai mult fortat

13.12.2002, 00:00 36

Grupul Alpur Invest AG, noul actionar semnificativ al Nova Bank - fosta banca Unirea, va investi anul viitor cel putin 10 milioane de dolari pentru a dezvolta aceasta afacere, pentru a demara activitati de domeniul leasingului si al asigurarilor si pentru a impune numele bancii in afacerile romano-ruse. Grupul Alpur Invest este detinut direct si indirect de mai multi oameni de afaceri rusi, aceeasi care detin si Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova.
"Ideea detinerii unei banci in Romania ne-a venit anul trecut cand am venit aici si mi-am dat seama, pe de o parte, ca nu exista nici o banca pentru a sprijini afacerile ruso-romane si invers, si, pe de alta, privind la potentialul pietei bancare romanesti in urmatorii ani. Sistemul bancar romanesc este in faza in care era al nostru (n.r.- cel rusesc) prin anii 1991-1992", povesteste Anatoly Patron, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.
El spune ca probabil ar fi detinut mult mai repede o banca daca in 2000 nu ar fi intrat in afaceri cu Emil Botea, patronul Bancii Populare Romane si implicit al bancii Unirea. "Ne-a convins (n.r-Botea) la un moment dat, inainte sa pice aceasta institutie, sa bagam niste bani in Banca Populara Romana. Noi, fara sa stim foarte bine cum stau lucrurile, am venit cu aproape 1,5 milioane de dolari si am ajuns sa detinem un pachet de actiuni din BPR. Apoi, dupa foarte putin timp, cooperativa de credit a picat si noi eram in fata a doua alternative: fie plecam si ne pierdeam banii, fie incercam sa salvam ceea ce s-a stricat si sa continuam. Am ales cea de-a doua varianta", mai spune Patron.
Situatia bancii Unirea a fost destul de controversata. Primele probleme au aparut acum doi ani cand Banca Populara Romana (BPR), actionarul majoritar al Unirea de atunci, a intrat in criza de lichiditati si a retras o parte din fondurile blocate la Unirea. Apoi, in urma unor procese, BNR a retras licenta de functionare a acestei banci, declarand-o in faliment. Ulterior, pe finalul anului 2001, dupa mai multe actiuni in instanta, Unirea si-a recastigat licenta si a inceput incet sa se miste. La inceputul acestui an au aparut primele informatii potrivit carora un grup de investitori rusi, printre care Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova, au preluat aceasta banca. Pentru mai multe luni nu s-a mai stiu aproape nimic despre intentiile noilor actionari, in acest timp asteptandu-se avizul Bancii Nationale pentru aceasta tranzactie.
"De atunci am adus de acasa aproape 10 milioane de dolari. Pe langa cele 1,5 milioane de dolari de la inceput am mai majorat capitalul bancii de doua ori cu aproape 6 milioane de dolari. In plus, mentinerea bancii in viata timp de aproape doi ani in care nu a lucrat deloc - salarii, partea administrativa -  ne-a costat in jur de 120-150.000 de dolari pe luna", spune Patron.
Despre viitor, presedintele bancii spune ca se vor concentra pe dezvoltarea relatiilor romano-ruse, in special cele in domeniul industriei chimice, agricultura sau mobila, si va incerca, prin grupul din care face parte, sa se implice in privatizarea din Romania.
"Deficitul comercial pe relatia Rusia este in acest moment in jur de un miliard de dolari. Cred, ca prin afacerile pe care le vom intermedia aici avem toate sansele sa il reducem pana la 200-300 milioane de dolari", crede Patron.
Intrebat de ce crede ca investitiile rusesti in Romania sunt asa de mici (singura mare investitie ruseasca este cea a grupului petrolier Lukoil), Patron crede ca de vina este diferenta de mentalitate dintre cele doua natiuni. "Daca cu grecii sau cu francezii aveti mai multe puncte in comun, experienta arata ca intre rusi si romani exista o mare diferenta de mentalitate, de a privi lucrurile si in privinta birocratiei". Patron promite insa ca va lupta impreuna cu conducerea actuala a bancii - din care fac parte mai multi oficiali rusi-sa schimbe lucrurile si spune ca vom avea in viitor probabil investitori rusi de talie mare ca Itera(grup petrolier) sau producatorul de automobile Lada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO