Bănci și Asigurări

Scenarii: Dacă ar prelua Banca Românească, Banca Transilvania ar ameninţa poziţia BCR, iar OTP ar intra în top zece

Scenarii: Dacă ar prelua Banca Românească, Banca...

Autor: Anelis Baciu

09.05.2017, 00:05 2607
Pe lângă Banca Românească, în piaţă se discută vânzarea a încă trei bănci, respectiv Bancpost, Veneto Banca şi Marfin Bank.
 
Disputată între OTP Bank şi Banca Transilvania, achiziţia Băncii Româneşti, instituţie de credit cu circa 1,8% cotă de piaţă, are o miză importantă pentru ambii potenţiali cumpărători. În scenariul unei preluări, Banca Transilvania ar ajunge la o cotă de piaţă de 15%, ameninţând poziţia BCR, cea mai mare bancă după active cu o cotă de piaţă de circa 16,5%.
 
Achiziţia Băncii Româneşti, deţinută de National Bank of Greece (NBG), ar avea un impact semnificativ şi pentru OTP Bank, în condiţiile în care sucursala locală a grupului maghiar ar intra în top zece bănci locale după active. La finalul anului trecut OTP Bank avea o cotă de piaţă de 2,2%, ceea ce înseamnă că preluarea Băncii Româneşti ar duce la creşterea cotei de piaţă a OTP la 4%.
 
OTP intenţionează să cumpere o bancă pe piaţa românească cu cel puţin 1% cotă de piaţă în acest an, dar nu exclude nici achiziţiile de portofolii separate de retail şi IMM-uri (companii mici şi mijlocii - n.red.). Ungurii vor să ajungă la cel puţin 5% cotă de piaţă în România pe termen mediu, dublu faţă de cât au în prezent. OTP a mai trecut printr-o achiziţie în România, în 2014, când a preluat subsidiara locală a portughezilor de la Millennium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO