Bănci și Asigurări

Seful BRD: Vad mai multe intrebari decat certitudini

Seful BRD: Vad mai multe intrebari decat certitudini

Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen: In constructia bugetului noi ne situam pe ipoteza optimista a evolutiei Romaniei, insa programul de investitii va depinde de schimbarile de conjunctura: daca vedem inrautatiri semnificative, suntem gata sa-l incetinim.

09.01.2008, 18:44 44

Anul 2008 va fi dominat de incertitudini, o sursa majora de semne de intrebare fiind mediul extern, care poate antrena socuri pe o piata interna deja vulnerabila, asa ca oamenii de afaceri vor fi mai prudenti, anticipeaza Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.
"Vad mai multe semne de intrebare decat certitudini pentru 2008. In constructia bugetului noi ne situam pe ipoteza optimista a evolutiei Romaniei, insa programul de investitii va depinde de schimbarile de conjunctura: daca vedem inrautatiri semnificative, suntem gata sa-l incetinim", a declarat Gelin pentru ZF.
El spune ca oricum BRD nu va duce o politica de cota de piata, obiectivul celei de-a doua mari banci de pe piata dupa active fiind sa avanseze "in conditiile unui risc corect evaluat".
Comportamentul pietelor internationale ridica primul mare semn de intrebare pentru Gelin.
"Nimeni nu poate sti ce se va intampla in continuare. Deocamdata, singurul efect asupra pietei interne a fost cresterea cu un punct a spread-ului la finantarea din afara, ceea ce arata ca si Romania a fost contaminata. Efectele sunt in prezent limitate, insa nu stiu ce alte consecinte vor urma."
Cat priveste situatia economica a Romaniei, Gelin considera ca principalele incertitudini sunt legate de evolutia inflatiei si a deficitului extern, care tind sa devina factori majori de risc in contextul turbulentelor internationale.
Scenariul cel mai pesimist luat in discutie de seful BRD ar fi deprecierea puternica a leului ca efect de contaminare cu o eventuala criza pe pietele financiare externe. "In conditiile in care circa 50% din activele bancare sunt in euro, o depreciere brutala a leului poate avea consecinte asupra capacitatii de rambursare a clientilor."
De asemenea, un element important pentru mersul pietelor il va constitui greutatea pe care analistii o vor da riscurilor care ameninta echilibrul macroeconomic.
"Am constatat ca in ultima vreme au aparut analize mai putin optimiste, cu o perspectiva pe termen scurt. Poate sa autorii lor se insala, insa este clar ca evolutiile din mediul extern indeamna la prudenta, iar acest fenonem al inrautatirii perceptiei analistilor se poate traduce intr-o scadere a ratingului de tara al Romaniei.Ramane de vazut ce se va intampla si la acest capitol." Un alt semn de intrebare tine de capacitatea Romaniei de a utiliza fondurile de la UE.
"Nu e mare lucru ca in 2007 nu au fost atrase sume mari pentru ca asa s-a intamplat in toate tarile in primul an de dupa aderare, insa problema este sa vedem in al doilea an proiecte care sa aduca fonduri si astfel sa ajute si la echilibrarea balantei externe avand in vedere ca investitiile in infrastructura constituie un factor de accelerare a cresterii economice si a modernizarii tarii. Din pacate nu stiu in ce masura vom vedea astfel de proiecte capabile sa absoarba fondurile alocate."
Gelin spune ca pe termen mediu certitudinea privind potentialul de crestere al Romaniei "este totala", insa pe termen mai scurt daca, se degradeaza mediul extern, oamenii de afaceri vor deveni mai prudenti. "Depinde mult si de atitudinea agentiilor de rating. Daca situatia se deterioreaza, unele proiecte ar putea intra in asteptare."
Pe de alta parte, bancherul spune ca investitorii care au intrat deja pe piata nu-si fac probleme foarte mari pentru ca o cunosc deja si stiu cum sa se pozitioneze.
"Nu am semnale de la niciun om de afaceri care sa aiba un plan pentru 2008 mai restrictiv decat in 2007, insa pentru cei nou-intrati lucrurile stau mai altfel."
Gelin nu exclude ca si in Romania sa apara turbulente pe piata imobiliara, un sector fata de care BRD a avut in mod traditional o atitudine prudenta.
"Preturile au crescut foarte puternic si ar fi naturala o perioada de stabilizare, poate chiar de scadere. Stiu ca parerile pe piata sunt impartite, insa unii jucatori sunt ingrijorati si cred ca este de asteptat o 'tasare' a preturilor."
Vorbind despre evolutia BRD, Gelin afirma ca este normal ca 2007 sa fi fost mai bun decat 2006, care a fost mai bun decat 2005, in contexul in care banca a operat intr-un mediu economic relativ echilibrat.
"Am investit mult in acesti ani si sper ca incepem sa capitalizam de pe urma tuturor investitiilor realizate, atat in sistemul informatic, cat si in reforma organizationala si in resursele umane." Seful BRD mai spera ca si numeroasele agentii deschise in ultimii doi ani sa inceapa sa produca rezultate importante.
"Practic este un efect mecanic de crestere. A venit o perioada in care rezultatele incep sa se vada, iar 2008 poate fi un an bun daca mediul economic se mentine in echilibru."
Oricum, Gelin este de parere ca nu putea tine la nesfarsit conjunctura internationala favorabila, cu surse de finantare ieftine.
"Cresterea preturilor la materiile prime constituie deja un semnal negativ. Rezultatele pe 2007 ale bancilor internationale vor arata amploarea pierderilor cauzate de criza subprime si daca evaluarile vor fi foarte negative este posibil sa apara un fenomen de tipul bulgarelui de zapada."
La nivelul pietei bancare locale, Gelin crede ca jucatorii mari vor pierde relativ putin in ipoteza unei inrautatiri a conditiilor, insa mai dificil va fi pentru bancile mici, pe care le considera mai vulnerabile, cu un spatiu de manevra foarte ingust, fiind astfel posibila o grabire a procesului de restrangere a numarului de jucatori.
In privinta BCR, cea mai mare banca dupa active, Gelin apreciaza ca ar fi fost iluzoriu de asteptat ca restructurarea sa poata fi realizata intr-un an. "Ar putea dura mai degraba trei ani", spune Gelin, care are experienta restructurarii BRD, pe care o conduce de 7 ani.
BRD a obtinut in primele trei trimestre din 2007 un profit net de 682 de milioane de lei (aproape 207 milioane de euro), in crestere cu 42%, in lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Banca avea in septembrie trecut un portofoliu de peste 2,2 milioane de clienti.
Actiunile BRD sunt listate la Bursa de la Bucuresti. Titlurile BRD au pierdut ieri 2% la Bursa, dar pe fondul unor tranzactii foarte reduse.
La ultimul pret, de 25,5 lei/actiune, capitalizarea bursiera a bancii este de 4,96 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO