Bănci și Asigurări

Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor

Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor

Autor: Marius Oncu

19.10.2011, 00:00 1425

Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat că a început o investigaţie pentru a stabili dacă directorul executiv al Erste, Andreas Triechl (desen), a indus în eroare investitorii înainte de a anunţa revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an.

De asemenea, autoritatea verifică un portofoliu de contracte CDS din evidenţa contabilă a grupului. Erste, a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi Est, prezentă în România prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară

i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei, transmite Reuters. Grupul financiar austriac a anunţat la 10 octombrie că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 mil. euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliul de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată).

Anunţul neprogramat al Erste a cauzat prăbuşirea cotaţiei băncii la minimul ultimilor doi ani şi jumătate şi a afectat şi acţiunile altor bănci din regiune. Avertismentul privind profitul a venit după ce Triechl a declarat pe 29 septembrie că nu vede niciun motiv pentru a schimba estimarea rezultatului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO