Bănci și Asigurări

Tensiunea crizei din Grecia începe să se resimtă pe piaţa financiară locală

Tensiunea crizei din Grecia începe să se resimtă pe...

Autor: Ciprian Botea

16.06.2015, 00:03 2990

Leul s-a depreciat în a doua jumătate a şedinţei de ieri până în apropierea nivelului de 4,49 lei/euro după ce la jumătatea zi­lei cursul oficial a urcat la maximul ultimelor cinci luni  pe fon­dul valului de tensiuni de pe pieţele internaţionale generat de eşecul discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi.

Euro a urcat ieri la aproape 4,48 lei/euro, nivel care nu mai fusese atins din luna ianuarie. Moneda europeană s-a de­pre­ciat pe pieţele internaţionale, în condiţiile tensiunilor gene­rate de situaţia din Grecia, iar monedele economiilor euro­pene emergente au scăzut şi mai puternic, activele din aceste zone fiind considerate de investitori chiar mai riscante decât cele denominate în euro.

Deteriorarea situaţiei din Grecia, care riscă o intrare în default din cauza relaţiei tensionate cu creditorii inter­naţionali, a pus capăt unei perioade de acalmie pe piaţa valutară. Cursul variase într-un interval foarte strâns în jurul nivelului de 4,45 lei/euro în ultimele luni.

„Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali vor con­tinua să ofere direcţie cursului de schimb, cu indicatorii teh­nici indicând o continuare a mişcării ascendente. O fina­li­zare pozitivă a negocierilor este probabil să întărească leul pâ­nă spre nivelul de 4,4 unităţi/euro“, consideră analiştii ING .

Şi percepţia asupra riscului suveran al României s-a de­te­riorat pe fondul situaţiei delicate a Greciei, indicatorul CDS (credit default swap), care reprezintă costul asigurării îm­po­tri­va riscului de default, urcând la 121 de puncte de bază. An­terior, indicatorul CDS fusese stabil la circa 110 puncte.

Impactul asupra pieţei locale a apărut în contextul în care grupurile financiare de la Atena controlează circa 12% din sistemul bancar local şi au depozite atrase de la populaţie şi companii de peste 4 mld. euro.

Tensiunile de pe piaţa financiară se observă şi în nivelul do­bân­zilor plătite de stat în contul emisiunilor de obligaţiuni. Randamentul titlurilor pe patru ani a crescut ieri cu 0,4 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO