Bănci și Asigurări

Valentin Lazea, BNR: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania

03.02.2009, 19:11 52

Economia romaneasca ar trebui sa creasca anul acesta, deoarece este mai putin dependenta de exporturi si de credite bancare decat altele din regiune, spune Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale.
"Vom putea avea o crestere economica anul acesta si exista patru argumente pentru care Romania sta mai bine decat statele din regiune: nu are consiliu monetar, este relativ independenta de importurile energetice, are un raport exporturi in PIB foarte mic, de circa 25%, si o pondere a creditelor in PIB de 40%, cea mai mica din regiune", a explicat Lazea.
El considera ca daca Romania nu va obtine anul acesta crestere economica, niciun alt stat din Uniunea Europeana nu va inregistra.
Anul trecut Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere reala cu 7,9%, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, care vede pentru anul acesta o crestere economica de 2,5%. Analistii financiari sunt insa tot mai pesimisti, dupa ce ultimele luni au adus date dezamagitoare privind evolutia economiei. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, si-a redus estimarea privind cresterea economica in 2009 la 1,2%, de la peste 4%, cat vedea in toamna. Alti analisti sunt chiar mai pesimisti, vazand posibila o contractie.
"Raportul exporturi in PIB este, in cazul Romaniei, de 25%, comparativ cu 70%-90% in alte cazuri, precum Cehia si Slovacia. Ceteris paribus, o criza pe pietele de export, ne afecteaza mult mai putin. Similar, raportul credite in PIB este cel mai mic din regiune, similar celui din Polonia, iar o criza de creditare ne afecteaza mai putin", a explicat Lazea.
Ponderea creditului privat in PIB a ajuns anul trecut la circa 40%, fata de niveluri de peste 100% in zona euro. In noiembrie si decembrie creditul privat a scazut insa in termeni reali, potrivit datelor bancii centrale.
 
Atuuri
  • Exporturile reprezinta doar 25% din PIB, fata de 70%-90% in Cehia sau Slovacia,
  • Evolutia libera a cursului de schimb, fata de regimurile de curs fix
  • Romania are importuri relativ mici de energie
  • Ponderea creditului in PIB este de 40%, unul dintre cele mai reduse din regiune.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO