Bănci și Asigurări

Veşti proaste de la UniCredit: Analiştii se aşteaptă la un deficit de 3,5% din PIB, în timp ce creşterea costului muncii şi lipsa investiţiilor vor trage în jos leul

Veşti proaste de la UniCredit: Analiştii se aşteaptă...

Autor: Ştefan Stan

25.10.2017, 15:31 588

România a înregistrat un deficit de cont curent de 4 miliarde de euro în primele opt luni ale anului, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit datelor statistice. Deficitul comercial de a urcat la 7,2 miliarde de euro,în creştere cu 24,9% yoy. Având în vedere că industria germană şi-a păstrat avântul în 2017, cu o creştere de 2,7% în primele 8 luni, şi de 2,6% în august, cea mai mare creştere din iulie 2011, exporturile au înregistrat de asemenea o expansiune rapidă în aceaeaşi perioadă, de 10,2% yoy.

În ciuda unor indicatori pozitivi pe partea de exporturi, consumul intern puternic a fost propulsorul unei creşteri a importurilor de 12,3% în primele 8 luni, ceea ce a dus la lărgirea deficitului comercial.

Serviciile au înregistrat un surplus de 5,2 miliarde de euro, în creştere cu 2,9% de la an la an, reuşind să mai reducă din deficit pe partea de bunuri. Serviciile de producţie, de transport şi IT&C au fost cei mai mari contributori la creştere, în timp ce banii daţi de români pe turism au continuat să fie cheltuiţi în cea mai mare parte în afara ţării.

Veniturile secondare, care reprezintă transferurile curente dintre rezidenţi şi nerezidenţi, au scăzut cu 12,7% în primele 8 luni din an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2018. Dinamica veniturilor primare a fost similară cu cea înregistrată anul trecut, cu ieşiri nete de 3,5 miliarde de euro, în cea mai mare parte generate de multinaţionale (care au avut o creştere de 13,8% yoy).

Analiştii de la UniCredit se aşteaptă la un deficit de cont curent mai mare anul acesta, de -3,5%, faţă de -2,3% în 2016, în ciuda creşterilor cu două cifre a  exporturilor, atât de bunuri, cât şi de servicii. Mai mult, intrările de capital sunt mai slabe din cauza absorbţiei mai slabe de fonduri UE faţă de 2016, dar şi din cauza unei participaţii mai scăzute a investiţiilor străine directe la PIB, în condiţiile în care investiţiile străine directe au fost în cea mai mare parte reprezentate de reinvestirea profiturilor.

În acest context de slăbire a circulaţiei capitalului şi de creşterea a costului unitar al muncii, UniCredit se aşteaptă să continue presiunile de depreciere a leului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO