Bănci și Asigurări

Vine recesiunea? Firmele încep să aibă probleme. Conform datelor BNR, refuzurile la plată au explodat în martie 2019 la 1,3 mld. lei, aproape de nivelul pe tot anul 2018. “Este primul semnal al degradării situaţiei economice.”

Vine recesiunea? Firmele încep să aibă probleme....

Autor: Anelis Baciu

27.04.2019, 08:00 26252

Bancherii nu au găsit luna tre­cută suficiente lichidităţi în conturile com­paniilor pentru a deconta bile­tele la ordin şi cecuri în valoare de aproape 1,3 mld. lei (270 mil. euro), aceasta fiind cel mai ridicat nivel lunar al refuzurilor la plată din 2015 încoace, potrivit da­telor BNR.

Creşterea accentuată a refu­zu­rilor la plată în acest an vine în con­textul în care 2018 nu a pus pro­bleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.

Valoarea sumelor refuzate la plată doar în luna martie din 2019 s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot anul 2018, când băncile au re­fuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.

Analiştii atrag atenţia că înrău­tăţirea lichidităţilor companiilor este primul semnal al degradării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune.

„Este un semnal foarte prost şi este primul semnal al încetinirii economiei şi chiar al unui început de recesiune. Aceasta este ordinea: pro­fita­bilitatea firmelor scade, ră­mân fără cash şi încep să aibă pro­bleme“, a explicat analistul Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO