BCR Open

(P) Superstitii castigatoare pe zgura

07.07.2011, 10:40 304

Altii in schimb, isi recunosctributul in fata unor superstitii mai mult decat hilare, dar carele confera siguranta de sine si incredere in teren. Pentru unsportiv de performanta orice mic detaliu conteaza, iar lipsa unuielement-cheie parte a tinutei de joc, poate conduce la adevaratecaderi psihice, in ciuda unei pregatiri excelente si a unorantrenamente riguroase.

Serena Williams se numara printrejucatoarele de tenis cu cel mai mare succes la ora actuala, dar sicu cele mai multe obiceiuri transformate in ritual. Serena isileaga sireturile de la pantofii sport in acelasi mod inainteafiecarei partide, utilizeaza aceeasi cabina de dus si nu sedesparte de perechea de soseste favorita pana nu isi terminaturneul. Iar lista de superstitii nu se incheie aici: dacarezultatul unei partide i-a fost favorabil, micul dejun va fiservit la masa din ziua precedenta. Cu alte cuvinte, Serena reiatoate activitatile care crede ca i-au adus noroc si au determinat-osa castige partida.

Martina Navratilova, una dintrelegedentele tenisului mondial, era nedespartita la turnee deperechea de cercei aducatoare de noroc, iar in ultima zi a unuieveniment isi facea aparitia intr-o rochie de tenis albastra.

O superstitie greu de intelesapartinea lui Lindsay Davenport si era legata de modalitatea detinere a unui trofeu in mana. Pana la castigarea unui turneu deGrand Slam, Linday nu a tinut niciodata trofeul deasupra capului,ci doar in dreptul pieptului.

Rafael Nadal este de asemenea unadept al corectei pozitionari a obiectelor in spatiu, insa in cazullui nu este vorba despre premii ci despre banalele sticle cu apaplata. La fiecare partida, supraveghetorii au grija sa ii asezesticlele cu apa fix in acelasi loc si in aceeasi pozitie dupafiecare utilizare. Nimeni nu si-ar dori sa fie facut responsabil depierderea unui joc important. Lucrurile nu difera substantial niciin privinta pieselor care alcatuiesc tinuta de tenis: sosetele pecare le poarta Nadal nu trebuie sa depaseasca 15 cm de la nivelulgleznei, trebuie musai sa fie pozitionate la acelasi nivel, iarlogo-ul sponsorului dispus pe orizontala in design.

Superstiile nu sunt urmateindeaproape de sportivi doar inaintea desfasurarii jocului ci si intimpul acestuia. Andy Murray obisnuieste sa bata mingea de sase oriinainte sa serveasca si nu intamplator. Sase este numarul la carese gaseste preparatul sau culinar favorit in meniul unui restaurantchinezesc pe care il frecventeaza des.

Energiile negative trebuiescalungate din teren cu orice pret, iar Marat Safin, jucatorul detenis rus era perfect constient de acest lucru cand a ales sa nu sedesparta de un pandant special despre care credea ca are puterea dea alunga spiritele rele. Ce-i drept partidele castigate nu au fostputine, asadar bijuteria norocoasa a functionat.

Lista tenismenilor receptivi lasuperstitii nu ar fi completa fara cel mai celebru dintre acestia:Andre Agassi. Jucatorul solicita de fiecare data sa ii fiedesigilata racheta de tenis inaintea inceperii jocului, iarcastigarea in 1999 a turneului French Open a fost pusa pe seamalipsei lenjeriei intime din tinuta.

Informatii despre achizitionareabiletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels