Burse - Fonduri mutuale

A aparut optimismul pentru actiunile din grupul Rompetrol

A aparut optimismul pentru actiunile din grupul Rompetrol

Click pentru imaginea intreaga

28.08.2007, 18:45 19

Toate actiunile companiilor din grupul Rompetrol, care sunt listate la Bursa, au crescut ieri aproape de maximul permis pentru o zi de tranzactionare, dupa aparitia informatiilor privind vanzarea pachetului majoritar din Rompetrol Group.
Bursa a suspendat ulterior tranzactionarea actiunilor, cu aproximativ o ora inainte de inchiderea sedintei, pentru a permite diseminarea informatiilor in mod egal catre investitori.
Pana in acel moment, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie din grupul Rompetrol, crescusera cu 14,3%, in timp ce Rompetrol Well Services (PTR) urcase cu 13%, iar Rompetrol SA (VEGA), listata pe piata RASDAQ, cu 22%.
Titlurile Rompetrol Rafinare crescusera puternic inca de la inceputul sedintei, inainte sa apara in mod public informatii privind vanzarea pachetului majoritar de la Rompetrol Group. Cresterea a venit si pe fondul unui volum ridicat, valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni fiind de 1,8 milioane de euro.
Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat ieri pana la un maxim de 0,112 lei/actiune, dar brokerii si analistii de pe piata spun ca se asteapta la noi aprecieri pentru urmatoarele zile.
"A fost o stire surpriza atat prin prisma faptului ca piata nu se astepta la vanzarea pachetului majoritar, dar si in ceea ce priveste cumparatorul. Oricum, este o stire foarte buna si cred ca pe termen scurt vom asista la noi cresteri mari pentru actiunile din grupul Rompetrol", considera Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Analistii de la Raiffeisen Capital & Securities spun ca este posibil ca pretul titlurilor Rompetrol Rafinare sa se duca spre 0,12-0,13 lei/actiune in urmatoarele zile.
"Cred ca vom avea cresteri destul de mari si in perioada imediat urmatoare. Sunt stiri foarte bune pentru companiile din grupul Rompetrol si in special pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services. Faptul ca KazMunaiGaz a devenit actionar majoritar al grupului si ca Dinu Patriciu isi va mentine cele mai importante functii din companie arata o continuare a strategiei pe care grupul o avea", spune Oleg Galbur, directorul departamentului de analiza de la Raiffeisen Capital & Investment.
Galbur mai spune ca, dupa aparitia noilor informatii, se poate vorbi deja de un scenariu fara dilutie in cazul Rompetrol Rafinare sau, in cel mai rau caz, de o dilutie doar partiala.
Efectul de dilutie al actiunilor ar avea loc in cazul in care statul si-ar exercita optiunea de conversie a obligatiunilor emise de companie in contul datoriilor catre stat. Obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare sunt convertibile in actiuni la scadenta, in 2010, ceea ce inseamna ca in cazul in care compania ar avea bani sa le ramburseze, cotele actualilor actionari in cadrul companiei vor fi diluate.
Pe un scenariu in care compania isi va rambursa obligatiunile, Raiffeisen avea un pret tinta de 0,13 lei/actiune pentru titlurile Rompetrol Rafinare pe o perioada de 12 luni. In cazul in care se avea in vedere posibilitatea diluarii cotelor, analistii de la aceasta societate de brokeraj aveau o recomandare de "vanzare", dar dupa noile stiri, isi suspenda recomandarea pana la emiterea unei actualizari care sa includa informatiile aparute.
"Titlurile Rompetrol Rafinare aveau un prag de rezistenta puternic la 0,12 lei/ actiune, in conditiile in care nu exista niciun fel de stire privind modul in care decurge procesul de vanzare a unui pachet din grup. Eu cred ca actiunile vor inregistra cresteri importante pe termen scurt, dar ceva mai temperate fata de cele din sedinta de azi (de ieri - n. red)", spune Laurentiu Floroiu.
Actiunile companiilor din grupul Rompetrol au avut in general o evolutie foarte agitata pe Bursa din momentul listarii, fiind afectate inclusiv de scandalurile in care a fost implicat Dinu Patriciu, actionarul majoritar pana de curand al grupul Rompetrol. Brokerii spera, in aceste conditii, ca schimbarea proprietarilor companiei va insemna ca problemele pe care le are Patriciu cu justitia vor avea o influenta mai mica asupra evolutiei titlurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO