Burse - Fonduri mutuale

A doua privatizare a Petrom: statul isi pregateste retragerea din cea mai mare companie locala

A doua privatizare a Petrom: statul isi pregateste retragerea din cea mai mare companie locala
27.05.2010, 00:00 674

Ministerul Economiei se pregateste sa vanda 11,84% din pachetulpe care il mai are in Petrom, tranzactie din care ar putea castigapeste 450 mil. euro, dupa ce in 2004 statul roman a cedat 33% dinPetrom, cea mai mare companie din Romania, catre austriecii de laOMV, deal din care a incasat 669 mil. euro.

Potrivit preturilor de ieri de pe Bursa, cele peste 6,7 mil.actiuni pe care statul le scoate la vanzare valoreaza acum, lacinci ani de la privatizarea Petrom, de circa doua ori mai multcomparativ cu momentul privatizarii. Astfel, daca statul si-ar fivandut azi pachetul de 33,34% la care a renuntat in 2004, ar fiincasat 1,2 mld. euro in loc de cele 669 mil. euro pe care le-aluat de la OMV. Restul pana la 51% a insemnat o majorare de capitaldin partea grupului petrolier austriac.

Inca de luna trecuta, ministrul economiei Adriean Videanu aanuntat ca statul va mai pastra din actionariatul Petrom un pachetde circa 8%, pachet obligatoriu pentru salariatii companiei. Dealtfel, reprezentanti ai Ministerului Economiei au declarat la acelmoment ca nu este "un moment istoric" faptul ca-si pregatestestatul retragerea din actionariatul celei mai mari companii dinRomania pentru ca oricum nu avea nicio putere in procesuldecizional.

"Pachetul de actiuni precizat in proiectul de hotarare aGuvernului Romaniei ce poate fi oferit spre vanzare prin mecanismespecifice pietei de capital a fost determinat avand in vederefaptul ca la OMV Petrom, dintr-un pachet de actiuni reprezentand20,62% din capitalul social, se pastreaza in administrareaMinisterului Economiei un pachet de actiuni reprezentand 8,8% dincapitalul social, din care un pachet de pana la 8% din capitalulsocial va fi oferit spre vanzare salariatilor", se arata in nota defundamentare a proiectului de hotarare de guvern elaborat deMinisterul Economiei.

Mai mult, statul spune ca isi va tranzactiona si drepturile depreferinta rezultate in cazul adoptarii de catre adunarea generalaa actionarilor Petrom a unei majorari de capital. Actionarii Petromau anuntat inca de la inceputul acestui an faptul ca vor sa faca omajorare de capital de 600 mil. euro si ca vor realiza aceastaoperatiune indiferent daca statul roman va participa sau nu. Maimult, OMV a declarat recent ca isi poate majora participatia inPetrom prin cumpararea drepturilor de preferinta ale actionarilorcare nu pot participa la majorarea de capital.

"Datorita conjuncturii economice si lipsei fondurilor necesare,Ministerul Economiei, in calitate de actionar al statului roman, nuisi poate mentine cota de participatie in cazul in care sehotaraste majorarea capitalului social cu aport in numerar", se maiarata in documentul Ministerului Economiei.

Ca impact pozitiv al acestei masuri, reprezentantii MinisteruluiEconomiei vorbesc despre "consolidarea pietei interne de capital,revigorarea acesteia, precum si de atragerea de resurse financiareprivate de la potentialii investitori din tara si din strainatate".Ministerul urmeaza in perioada urmatoare sa selecteze unintermediar autorizat pentru oferta publica de vanzare aactiunilor.

Analistii de pe Bursa sunt de parere ca va exista un interesmare din partea investitorilor straini pentru achizitiaparticipatiei Petrom la care vrea sa renunte statul, insa nu suntpe deplin convinsi ca guvernantii se vor tine de cuvant.

"N-avem inca pe Bursa sustinere din partea unor fonduri mari deinvestitii. Daca statul realizeaza o vanzare de genul acesta,interesul va fi unul real pentru ca va fi o operatiune similara cucea a unei IPO si lumea va participa pentru ca este rentabila. Mi-eteama insa ca acest lucru sa nu se realizeze pentru ca la noi deobicei si cand se doreste ceva nu se intampla", spune Florin Ilie,seful departamentului piete de capital al ING Bank. Analistii dinpiata spun ca oferta statului la Petrom va fi asimilata deinvestitori ca o adevarata IPO, care va face loc si altor tipuri deinvestitori in companie pentru imbunatatirea lichiditatii celui maiimportant emitent listat pe Bursa. In prezent doar 8,24% dinactiunile Petrom sunt libere la tranzactionare, iar dupa vanzareapachetului de 11,84% detinut de stat, free-float-ul companiei vaurca la circa 20% din capital.

"Evident ca oferta de vanzare va avea un impact pozitiv asupraBursei pentru ca, in conditiile Bursei de la Bucuresti care are olichiditate foarte redusa, sa dublezi free-float-ul celei mai maricompanii listate nu poate fi decat un lucru bun. As vrea sa vad maimulte astfel de vanzari din partea statului pe Bursa. Vom maiatrage ceva investitori pe piata, pentru ca in ultima perioada amcam iesit de pe radar", considera Ilie.

Povestea celei mai mari privatizari

Privatizarea Petrom din 2004 ramane in continuare una dintrecele mai controversate decizii luate de statul roman desi lamomentul vanzarii catre OMV firma avea pierderi de 240 de milioanede euro si peste 50.000 de angajati, iar anul trecut a avut unprofit de peste 326 mil. euro cu jumatate din angajatii de acumcinci ani.

Vanzarea Petrom a fost o veste care a atras atentia celor maimari giganti petrolieri ai lumii printre care s-au numarat ENI(Italia) sau Gazprom (Rusia). Pana la urma insa, singurii care auvenit cu o oferta concreta au fost austriecii de la OMV.Privatizarea din 2004 a fost al doilea proces de vanzare a celeimai mari companii din Romania, dupa ce Petrom a fost inclusa inprogramul de privatizare a societatilor pe 1998. Atunci, fostulministru al industriilor Radu Berceanu a anuntat intentia statuluide a vinde 35% din companie catre investitori. In 1999, conjuncturainternationala nu a fost insa printre cele mai favorabile, printrecei interesati de Petrom la vremea respectiva fiind compania ungaraMOL, care derula un volum mai mic de afaceri decat Petrom,respectiv grupul italian Eni.

Statul s-a aflat atunci in situatia in care singura ofertapentru preluarea Petrom a venit din partea unui consortiu din carefaceau parte oamenii de afaceri romani Sorin Ovidiu Vantu, DanVoiculescu si Gelu Tofan. Normal, procesul de privatizare a fostblocat, fiind reluat in 2004 cand OMV a reusit sa preia cea maimare companie romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO