Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile chinezeşti se alătură celor mai slab performante active din Asia, în contextul în care represaliile Beijingului continuă să îi sperie pe investitori: „Nu a existat nicio scădere de la ultima criză financiară care să întreacă magnitudinea ultimelor două zile”

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

28.07.2021, 16:59 436

Câteva zile de vânzări masive ale acţiunilor chinezeşti au transformat doi dintre indicii majori ai ţării în cele mai slab performante pieţe din regiunea Asia-Pacific, potrivit CNBC.

CSI 300 – care monitorizează cele mai mari acţiuni listate în China continentală – s-a prăbuşit cu 8,83% de la începutul anului până acum. În aceeaşi perioadă, indicele Heng Seng al bursei din Hong Kong a suferit un declin de 7,88%.

„Nu a existat nicio scădere de două zile (pentru indicele Hang Seng) de la ultima criză financiară care să întreacă magnitudinea ultimelor două zile”, spun analiştii grupului Bespoke Investment.

De asemenea, se află în teritorii negative şi alţi indici ai Chinei continentale, precum cei din Shanghai şi Shenzhen, alăturându-se altor pieţele majore din Asia-Pacific care au intrat anul acesta pe minus.

Separat, indicele MSCI al pieţelor emergente a scăzut cu aproximativ 3% de la începutul anului până în prezent. Giganţii din segmentul tech al Chinei – Alibaba, Tencent şi Meituan – fac parte din primii cinci constituenţi ai indicelui.

Declinul vine în condiţiile în care autorităţile din China îşi înăspresc controlul exercitat asupra mai multor sectoare, de la tehnologie la educaţie şi food delivery, măsuri ce continuă să sperie investitorii şi să genereze tot mai multe exit-uri.

Compania-mamă a TikTok şi-a amânat oferta publică iniţială după ce Beijingul a avertizat cu privire la securitatea datelor utilizatorilor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO