Burse - Fonduri mutuale

Administratorii independenti isi vand fondurile pe internet

21.09.2007, 17:50 16

Administratorii de fonduri de investitii neafiliati la un grup financiar-bancar se orienteaza catre internet pentru a vinde unitati de fond, operatiunile online de subscriere sau rascumparare devenind alternativa la retelele bancare de distributie destul de costisitoare.
In prezent, trei societati de administrare a investitiilor pun la dispozitia investitorilor operatiuni online de subscriere la fondurile deschise de investitii, dupa ce societatea de administrare SIRA a lansat ieri operatiunile online de subscriere sau rascumparare la fondurile pe care le administreaza.
"Am decis introducerea operatiunilor de subscriere sau rascumparare online pentru a facilita accesul investitorilor la operatiunile cu unitati de fond si pentru vizualizarea comoda a extrasului de cont", spune Adrian Anghel, reprezentant al societatii SIRA, care administreaza fondurile de investitii FCEx si Omninvest.
Alaturi de tranzactiile pe fondurile de investitii, modulul online permite investitorului sa urmareasca in orice moment valoarea investitiei, precum si rapoarte saptamanale de evolutie.
Vanguard Asset Management, care administreaza fondurile Vanguard Protector si fondul Oportunitati Nationale, a lansat aplicatia online in luna ianuarie 2002, iar Certinvest - in primul semestru al anului curent.
"In primul an dupa implementarea introducerii online a ordinelor pe fonduri, la fondul Vanguard Protector numarul de investitori a crescut cu 530%, in timp ce la fondul Oportunitati Nationale a crescut cu doar 3,6%", spune Robert Stefan, junior financial analyst la Vanguard.
In cazul fondurilor de investitii administrate de Vanguard, ordinele online de cumparare sau rascumparare nu pot fi introduse decat de clientii care au deja un cont de tranzactionare online de actiuni.
Un alt administrator, Target Asset Management, a luat in considerare posibilitatea de a face distributie online de unitati de fond, dar prin intermediul unei societati de brokeraj, care dispune deja de o platforma de tranzactionare online.
In ultimul an, administratorii independenti de investitii si-au diminuat serios din cota de piata, pierzand in fata fortei de distributie net superioare a administratorilor din grupurile bancare.
In plus, comisioanele de distributie percepute de banci sunt destul de costisitoare pentru administratorii independenti, care nu beneficiaza de reduceri sau alte facilitati accesibile administratorilor bancari de fonduri de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO