Burse - Fonduri mutuale

Amonil a scos Bursa din amorteala

16.07.2003, 00:00 11

Valoarea tranzactiilor de la Bursa a scazut ieri sub 13 miliarde de lei, pentru prima data in ultimele saptanani. Variatiile de pret in randul celor mai importante actiuni cotate au continuat sa fie minore. Actiunile producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia au inregistrat o crestere importanta a valorii tranzactiilor.
S-au transferat aproape 11 milioane de actiuni in valoare de 1,5 miliarde de lei. ”Cred ca au fost transferat un pachet important intre doi investitori. Altfel nu se poate explica faptul ca variatia pretului a fost mica, cu toate ca numarul de actiuni tranzactionate a crescut de cateva ori fata de o zi obisnuita,” comenta ieri un broker. Cele mai mari pachete de actiuni s-au transferat la inceputul zilei, cand pretul a urcat pana la 138 lei/actiune. Cotatiile au reveit la inchidere la 135 lei/actiune, cu 0,8% mai mult fata de luni.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Petrom, cu operatiuni in valoare de 2,5 miliarde de lei. La fel ca piata in ansamblu, cotatiile au avut o evolutie linistita intre 1.410 si 1.420 lei/actiune, iat ultima tranzactie a zilei s-a realizat la pretul minim, cu 0,7% mai putin fata de sedinta precedenta.
Actiunile BRD au urcat ieri pana la 16.400 lei/actiune, dar au revenit apoi la minimul atins in sedinta anteriora, 16.300 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu actiunile BRD a fost tot 2,5 miliarde de lei.
Indicii brusieri au inregistrat modificari minore. BET a urcat cu 0,2%, in timp ce BET-C a conorat cu 0,2%. Societatile de investitii financiare au castitat, in medie 0,3% fata de preturile de marti. Cresterea s-a datorat actiunilor SIF Moldova, care au urcat cu 50 de lei pana la 2.550 lei/actiune. Celelalte patru societati de investitii financiare au ramas la preturile anterioere, pe fondul unei lichiditati reduse.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au continuat sa oscileze ieri in jurul pretului de 5.900 lei/actiune. Cotatia de inchidere de ieri a fost de 5.850 lei./actiune, in scadere cu 1,7% fata de pretul anterior. Compania va distribui actiuni gratuite actionarilor inregistrati la data de 31 iulie.
Corectiile negative de pret au continuat in randul companiilor mici, fapt reflectat si de discrepanta dintre variatiile indicilor BET si BET-C. Actiunile Santierului Naval Orsova si-au continuat saderea si au ajuns pana la 37.500 lei/actiune, cu 0,5% mai putin fata de cotatia anterioara. Policolor a pierdut aproape 10% din pretul actiunilor pe fondul unei lichiditati extrem de reduse, in timp ce actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au ajuns ieri la 2.750 lei/actiune, in scadere cu 1,8%.
Evolutia Sicomed a fost diferita fata de cea a celorlalti producatori de medicamente. Actiunile Antibiotice au castigat 2,3% si au ajuns la 2.200 lei/actiune, iar titlurile Terapia au ramas la 4.550 lei/actiune, in asteptarea lansarii ofertei de preluare din partea fondului Advent International. Pretul la care va fi lansata oferta este de 4.681 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Actiunile fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov au revenit ieri in topul celor mai tranzactionate titluri de la Bursa Electronica RASDAQ. Cotatia actiunilor Prodlacta a fluctuat intre 10.000 si 13.000 lei/actiune, iar pretul mediu a pierdut 1,7% fata de valoarea anterioara.
Valoarea actiunilor transferate a fost de 498 milioane de lei. Compania are un capital social de 138 miliarde de lei si este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine putin peste jumatate din actiuni.
Actiunile companiei de prelucrarea a aluminiului Alprom Slatina si-au continuat scaderea in sedinta de ieri. Titlurile s-au transfera la pretul de 30.500 lei/actiune, adica in scadere cu inca 10% fata de luni. Valoarea actiunilor transferate a fost de 164 milioane de lei. Indicele RAQ-I al companiilor de la categoria I a pierdut 1,1% fata de luni, in timp ce indicele general al pietei RASDAQ-C a ramas la valoarea anterioara, 1.134 de puncte.
Pretul actiunilor producatorului de obiecte din ceramica Sanex Cluj-Napoca s-a mentinut stabil intre 1.450 si 1.500 lei/actiune, la fel ca in sedintele anterioare. Cotatia medie a consemnat o scadere nesemnificativa, iar valoarea tranzactiilor a continuat sa creasca. Valoarea actiunilor Sanex transferate ieri a fost de 269 milioane de lei.
Decomar Investemt & Trading a reusit sa atraga in cadrul unei oferte publice de cumparare un pachet de 26% din actiunile companiei de comert cu produse textile Decomar Bucuresti. Pretul oferit pentru o actiune Decomar a fost de 50.000 de lei, dublu fata de valoarea nominala. In cadrul ofertei s-au transfera actiuni in valoare de 5,7 miliarde de lei.
Actiunile companiei de servicii pentru agricultura Comcereal Alexandria, listate la categoria I au pierdut ieri 8% fata de pretul mediu anterior, Tranzactiile de ieri s-au derulat la preturi cuprinse intre 28.000 si 32.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 47 milioane de lei. Titlurile Comcereal Vrancea, listate la cetgoria de baza au urcat insa cu 16% fata de ultima cotatie. Cele doua operatiuni s-au realizat la 545 lei/actiune.
Valoarea tranzactiilor cu actiunile Automatica Bucuresti s-a mentiinut ridicata si ieri, cand s-au transferat actiuni in valoare de 264 milioane de lei. Pretul titlurilor a ramas nemodificat, 3.500 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO