Burse - Fonduri mutuale

Ancuţa cere 2,7 mil. € de la acţionarii Sibex pentru Depozitar

Ancuţa cere 2,7 mil. € de la acţionarii Sibex pentru Depozitar
25.07.2010, 23:11 21

Acţionarii operatorului bursier Sibex (SBX) au aprobat la finelesăptămânii trecute majorarea capitalului social cu suma de 11,3milioane de lei (aproape 2,7 mil. euro) prin aport în numerar.Bursa din Sibiu a fost fondată de Teodor Ancuţa, cel care o conducede peste 15 ani.
Fiecare acţionar va avea posibilitatea să subscrie un nou titlupentru fiecare două acţiuni pe care le deţine la un preţ egal cuvaloarea nominală, de un leu/acţiune. În piaţă, ultima tranzacţiecu acţiunile Sibex, care s-au listat la începutul anului pe propriaplatformă, s-a derulat la un preţ de 1,75 lei/acţiune. Bursa dinSibiu este evaluată astfel la circa 37,6 milioane de lei (8,8milioane de euro).
Acţionarii Sibex vor avea posibilitatea de a-şi vinde drepturile depreferinţă aferente titlurilor ce vor fi emise în cadruloperaţiunii, drepturi ce vor fi tranzacţionate timp de o lună pepiaţa de la Sibiu.
Banii din majorarea de capital a Sibex sunt necesari pentru caoperatorul bursier să poată suplimenta capitalul DepozitaruluiSibex peste limita impusă de legislaţia în vigoare, respectiv uncapital minim de 5 mil. euro, limită pe care trebuie să o atingăpână în luna martie a anului viitor. Pentru acest lucru, Sibextrebuie să participe cu circa un milion de euro la majorarea decapital a Depozitarului Sibex, pe care-l controlează în proporţiede 57,75%. Depozitarul Sibex a mai realizat la jumătatea luniiaprilie o majorare de capital prin care a încorporat în capitaluricea mai mare parte a profitului de anul trecut, respectiv cu sumade 960.000 de lei, ajungând în prezent la un capital social deaproape 13 mil. lei (peste 3 mil. euro).
Cei mai importanţi acţionari ai Sibex sunt firmele de brokeraj HTIValori Mobiliare, cu 8% din acţiuni, şi Broker Cluj (BRK), caredeţine 6,58% din capitalul operatorului bursier.
Principala piaţă a Sibex este cea a instrumentelor derivate,respectiv contracte futures al căror volum a înregistrat ocontracţie în ultimii ani. În primele şase luni ale lui 2010,numărul de contracte futures tranzacţionate la Sibex a scăzut cu23,3%, până la 976.000, însă valoarea acestora a urcat de 2,7 oriîn aceeaşi perioadă, la aproximativ 2,9 mld. lei (680 mil. euro),ca urmare a aprecierii cotaţiilor suport ale acestora.
Bursa din Sibiu s-a concentrat anul acesta pe dezvoltarea uneipieţe spot de acţiuni intrând în concurenţă directă cu bursa de laBucureşti însă până în prezent singura listare pe noua platformă afost cea a operatorului Sibex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO