Burse - Fonduri mutuale

Bancherii cuprului au nevoie de 600 mil. dolari

16.03.2007, 19:37 23

Compania de cupru si sarma Cuprom a mandatat bancile internationale Merrill Lynch si Deutsche Bank sa stranga 600 mil. dolari (450 mil. euro) pentru finantarea achizitiei activelor si licentelor de la RTB Bor scoase la vanzare de statul sarb.
"A fost incheiat un acord prin care cele doua banci se asigura sa stranga banii si nu cred ca va fi vreo problema.
Intr-o perioada de circa 8-10 ani estimam ca ne vom recupera integral investitia, iar in 3-4 ani vom readuce complexul din Bor pe profit", a declarat Horia Simu, directorul general al Cuprom.
Compania romaneasca controlata de doi fosti bancheri care au lucrat la Citibank Romania, Horia Simu si Horia Pitulea, a raportat pentru anul trecut afaceri de 210 mil. dolari (157 mil. euro) si cu un profit de 15 mil. dolari. Cuprom detine doua fabrici, la Baia Mare si Zalau, iar acum vrea sa se extinda in Serbia, unde a castigat o licitatie pentru preluarea unor mine de cupru, reunite in firma RTB Bor. Compania sarba produce pierderi anuale de circa 45 mil. dolari (36 mil. euro).
Cuprom trebuie sa plateasca 400 mil. dolari pentru activele RTB Bor si are un angajament de investitii de
200 mil. dolari pentru urmatorii patru ani.
Simu si Pitulea, alaturi de Ionut Costea, actualul presedinte al Reiffeisen Banca pentru Locuinte, au cumparat acum cativa ani fabricile de la Zalau si Baia Mare, reusind sa le restructureze si sa aduca compania pe profit.
In acest moment, Cuprom incearca sa se extinda si mai mult. Alaturi de afacerea din Serbia, "bancherii cuprului" conduc un consortiu care negociaza din noiembrie un contract de asociere cu statul roman pentru exploatarile miniere de la Moldova Noua si Abrud, a caror activitate a fost intrerupta acum 2-3 luni, iar angajatii disponibilizati cu plati compensatorii.
Alaturi de Cuprom, din consortiu mai fac parte Energo Mineral, companie specializata in comertul cu minereuri neferoase si Ipronef, un institut de cercetare pentru metalurgia neferoasa.
Potrivit conducerii Cuprom, termenul limita pentru negocierile cu autoritatile statului s-a incheiat ieri, moment la care urma sa aiba loc o ultima intrunire.
"Speram sa ajungem la un acord, insa sunt sceptic in aceasta privinta. Toate incercarile noastre de pana acum nu au gasit raspuns, printre acestea numarandu-se si varianta ca statul sa ofere garantii privind licentele miniere, precum si scoaterea la vanzare a activelor libere de datorii, ca in cazul tranzactiei din Serbia", a declarat Horia Simu.
Societatile miniere Cupromin Abrud si Moldomin Moldova Noua au datorii mari fata de diversi debitori, iar licentele miniere sunt in pericol de a fi retrase daca unul dintre acestia cere falimentarea lor.
"Pentru cele doua mine romanesti, ne-am oferit sa investim 150 milioane de dolari pentru care nu ni se garanteaza licentele, in timp ce pentru cele patru mine din Serbia, investitiile se ridica la 200 milioane de dolari", spune Simu.
Potrivit Cuprom, orice intarziere in reluarea activitatii la cele doua mine cauzeaza deterioarea carierelor care poate necesita si trei ani, respectiv sume importante pentru readucerea lor in parametrii optimi de exploatare.
Minele de la Bor si cele de la Moldova Noua si Abrut sunt practic singurele resurse de cupru din regiune.
In cazul incheierii cu succes a negocierilor cu partea romana, Cuprom ar ocupa locul patru in Europa la nivelul celor mai importanti jucatori din industria cuprului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO