Burse - Fonduri mutuale

Boabele de cacao, noul bitcoin: preţul sparge în premieră 10.000 de dolari pe tonă, în creştere cu 138% anul acesta pe fondul temperaturilor ridicate din Africa de Vest. Ciocolata ar putea fi mai scumpă de Paşte

Boabele de cacao, noul bitcoin: preţul sparge în...

Autor: Liviu Popescu

26.03.2024, 14:07 1129

Preţul boabelor de cacao a atins marţi un nou record istoric, de 10.000 de dolari pe tonă, în contextul în care constrângerile legate de ofertă, pe fondul temperaturilor ridicate din Africa de Vest, acolo unde sunt cei mai mari producători de cacao din lume, alimentează creşterea preţurilor. Doar de la începutul acestui an preţul a urcat cu 139%, scrie presa internaţională.

În ultimele 12 luni randamentul preţului este ed 186%, peste cel al bitcoin de 150%. Însă rămâne în spatele acţiunii vedetă de pe Wall Street – Nvidia – care are o explozie de 250% a preţului acţiunilor din primăvara lui 2023 încoace.

Coasta de Fildeş, cel mai mare producător de boabe de cacao din lume, se confruntă cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal - ceea ce a dus la condiţii şi la recolte mai uscate decât de obicei. De asemenea un focar de virus al lăstarilor de cacao a contribuit la diminuarea ofertei, notează CNBC.

În timp ce alţi cultivatori, precum Brazilia sau Ecuador, doresc să îşi crească producţia, va fi nevoie de câţiva ani înainte ca arborii de cacao nou plantaţi să dea roade. În plus, se aşteaptă ca noile norme de mediu, care urmează să fie adoptate în Uniunea Europeană, un importator cheie de cacao, să limiteze şi mai mult livrările. Stocurile de cacao sunt în scădere din a doua jumătate a anului 2023, dar nu este nici pe departe de amploarea mişcării preţurilor futures, se arată într-un raport al XTB.

Agenţia americană de ştiri Bloomberg notează că pe măsură ce se apropie sărbătorile de Paşte, preţurile mai mari la cacao înseamnă şi preţuri mai mari mai pentru ouăle şi iepuraşii de ciocolată. “Dar acesta este doar vârful icebergului”, notează agenţia.

Preţurile mai mari din magazine reflectă acum creşterile de cacao din 2023. De atunci, raliul a intrat în forţă, iar preţul s-a dublat deja în acest an.

Acest lucru înseamnă preţuri şi mai mari pentru gospodării, deoarece aceste mişcări se vor reflecta asupra comercianţilor cu amănuntul. Dar deja, cumpărătorii britanici plătesc mai mult pentru ciocolată şi, uneori, primesc mai puţin pentru banii lor, ceea ce se numeşte "contracţie". În Brazilia, unde Paştele este o sărbătoare importantă, preţurile ouălor de ciocolată au devenit recent o meme pe internet când unele magazine au anunţat că oamenii le pot cumpăra cu împrumuturi şi rate de plată.

Această creştere record este determinată de recoltele dezamăgitoare din Coasta de Fildeş şi Ghana, care reprezintă majoritatea producţiei mondiale de cacao din Africa de Vest.

"Adevăratul cost al ciocolatei nu a fost văzut de mult timp de către consumatori", a spus Emily Stone, fondatoarea distribuitorului de cacao specializat Uncommon Cacao. "Preţurile scăzute persistente pentru producători şi schimbările climatice duc piaţa la aceste cote. Acum, asta vine ca un şoc pentru unii, dar acest lucru era previzibil."​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO