Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj şi-a majorat profitul cu 86% în primul trimestru

Broker Cluj şi-a majorat profitul cu 86% în primul trimestru

Grigore Chiş, director general al Broker Cluj

Autor: Adrian Ionut Cojocar

19.04.2012, 00:04 1246

Firma de intermediere Broker Cluj (BRK) a obţinut în primele trei luni ale anului un profit net de 4,25 milioane de lei (aproape un milion de euro), în creştere cu 86% faţă de intervalul similar din 2011, potrivit raportărilor lunare publicate de companie.

Avansul profitului s-a datorat cel mai probabil lichidării unor active din portofoliu, în condiţiile în care volumul de acţiuni intermediate de societate nu s-a majorat.

Conducerea SIF Broker spunea recent că firma nu a revenit pe profit din activitatea operaţională şi că se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple din a doua parte a anului curent.

În primele trei luni ale anului firma de brokeraj a intermediat tranzacţii în valoare de 216,4 mil. lei (50,3 mil. euro), nivel similar cu cel din primul trimestru al anului precedent. Pe de altă parte, lichiditatea generală a bursei din aceeaşi perioadă s-a redus cu 25%, la 555 mil. euro, datorită transferurilor mari cu acţiuni ale Fondului Proprietatea din debutul anului 2011, când s-a listat fondul pe bursă.

La 31 martie 2012 Broker Cluj avea active în gestionare în valoare de 83,4 mil. lei (19,3 mil. euro), în creştere cu 15,7% faţă de începutul anului, când valoarea activelor se cifra la 72,08 mil. lei (16,8 mil. euro).

Creşterea valorii activelor s-a datorat în principal evoluţiei pozitive a bursei din acest debut de an, în condiţiile în care o mare parte din activele deţinute de Broker Cluj sunt acţiuni listate pe bursă. De la începutul anului principalii indici ai BVB au consemnat aprecieri importante, de 22% pe indicele BET şi de 24% pe indicele BET-FI.

Firma de intermediere a încheiat anul trecut cu pierderi de 15,4 mil. lei (3,63 mil. euro), după ce în 2010 raportase un profit net de 6,6 mil. lei atât ca urmare a pierderilor ope­ra­ţionale, care s-au cifrat la 8,5 mil. lei, cât şi din cauza unor provizioane constituite de companie pentru acoperirea riscului de pier­dere a procesului penal intentat de clienţi fostei angajate a Broker, care a comis în 2008 o fraudă la sucursala Deva a societăţii.

Din cauza scăderii bursei de anul trecut firma a fost nevoită să ajusteze în contabilitate valoarea portofoliului, fapt ce a influenţat negativ profitul firmei cu suma de 11,8 mil. lei. În 2009 şi 2010, când bursa a crescut, firma a înregistrat profit la final de an din aprecierea valorii de piaţă a portofoliului.

Pe parcursul acestui an acţiunile Broker Cluj au pierdut 3,4% din valoare şi au închis şedinţa de ieri la un preţ de 0,1031 lei/unitate. La acest nivel capitalizarea companiei este de 8 mil. euro. Principalul acţionar al Broker este SIF Muntenia, care deţine 12,5% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO