Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că externul va ţine investitorii în tensiune vara aceasta

Brokerii cred că externul va ţine investitorii în tensiune vara aceasta

Autor: Stefan Musgociu

21.06.2011, 00:01 521

Bursa a scăzut cu 0,29%, în linie cu pieţele externe, corecţiafiind temperată de ascensiunea acţiunilor OMV Petrom (SNP) şiTransgaz (TGN), însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare alimitat lichiditatea la 25,9 milioane lei.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri sub ultimelecotaţii de vineri, însă după primele două ore titlurile OMV Petromau trecut pe creştere şi au temperat astfel corecţia pieţei. În adoua parte a zilei, ascen­siunea titlurilor companiei petrolieres-a accelerat la peste 2% şi odată cu revenirea acţiunilor Transgazpiaţa a trecut pe creştere uşoară. Ultimele operaţiuni cu acţiunileOMV Petrom au fost realizate la 0,3821 lei, preţ în creştere cu0,82%, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,54%, la 261,4lei.

Vara aceasta se anunţă a fi interesantă, presărată cu multetensiuni în pieţele financiare. Prin urmare volatilitatea va fidestul de ridicată şi este posibil să avem şi câte o şedinţă cupanică. Într-un astfel de climat este de aşteptat ca pe momentelede acumulare a tensiunii să avem de-a face cu volume destul deslabe urmate de o creştere puternică a acestora când vor fieliberate diverse ştiri. Este evident că această vară va fidominată de infor­maţiile legate de statele cu probleme şi probabilşi discuţii discordante despre mărirea sau nu a plafonului deîndatorare al SUA, este de părere Adrian Bărbulescu, directoruladjunct de operaţiuni al Prime Transaction.

Evoluţia acţiunilor OMV Petrom şi Transgaz a influenţat şievoluţia celorlalţi indici bursieri în care sunt cu­prinse. Astfel,indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a încheiat ziua înscă­dere cu doar 0,25%. Totodată, indicele BET-FI a scăzut cu1,59%, influenţat de titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIFMuntenia (SIF4), care au coborât cu 3,66% şi respectiv 2,59%.

Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank, spune căpiaţa este influenţată în primul rând de factorii externi, întrucâtpe plan intern, în România, lucrurile sunt cunoscute şiinternalizate de investitori.

Nu sunt surprize (pe plan local -n.red.), cu bune şi rele,revenire economică lentă, consolidare bugetară în curs, cu riscuricontrolate în perspectiva anului electoral 2012, a afirmatbrokerul.

Acţiunile FP au asigurat 63% din lichiditatea bursei, de 25,9milioane lei (6 milioane euro).

Brokerul de la Prime Transaction spune că acţiunile FP au intratîn ulti­mele zile într-o perioadă de consoli­dare, fiind susţinutevizibil de unii cum­pă­ră­tori mai mari, iar o bună parte din şoculvalului potenţial de acţiuni provenite din noile despăgubiri esteluat în preţ.

Totuşi, dacă vom asista la o deteriorare a condiţiilor generalede piaţă, nici titlurile FP nu vor face notă discordantă, a afirmatBărbulescu.

Florin Ilie consideră că principalul motiv pentru revenireaacţiunilor FP îl reprezintă dis­count-ul faţă de valoarea activuluinet al FP, care este atractiv pentru in­ves­ti­tori. El a adăugatcă deşi statul a pier­dut controlul în AGA la FP, ştirea nu esteîncă un factor motrice deter­mi­nant la acest moment pentruevo­luţia ac­ţiu­nilor, deşi este un element pozitiv înprincipiu.

Trebuie concretizat în noile reguli de vot şi apoi în efectereale în privinţa managementului deţinerilor fondului, a explicatbrokerul.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) după ce reprezentanţiisocietăţii au anunţat că în procesul privind pragul la SIF-uriCurtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitatea dispoziţiilor din legea pieţei de capital. Titlurile SIF-ului aupierdut ieri 3,7%.

  • Titlurile Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), care au urcat şiieri cu 15% şi au dus avansul din ultimele şedinţe la circa 50%.Acţiunile companiei s-au depreciat puternic anterior, ajungând săse tranzacţioneze la preţuri de peste două ori mai mici decât laînceputul anului.

  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adeschis şedinţa de ieri cu aprecieri nesemnificative de circa 0,2%pe principalii indici. Cele mai importante burse europene consemnaula aceeaşi oră scăderi de până la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO