Burse - Fonduri mutuale

Bursă. 15 din cele 20 de acţiuni din indicele bursier BET sunt pe plus de la începutul acestui an. Sphera şi Aquila s-au apreciat cu câte 30%, triplu faţă de creşterea indicelui

Bursă. 15 din cele 20 de acţiuni din indicele bursier...

Autor: Liviu Popescu

02.05.2024, 00:07 2378

15 din cele 20 de acţiuni din structura indicelui principal BET, fiind cele mai tranzacţionate de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti pe o listă care include nume precum Hidroelectrica, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, au livrat câştiguri investitorilor de la începutul acestui an, arată datele agregate de ZF.

Cele mai performante acţiuni, cu un randament de 30% fiecare, sunt cele ale Sphera Franchise Group (SFG), administratorul în sistem de franciză pentru KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, şi ale companiei de distribuţie şi logistică Aquila (AQ). Acţiunile SFG s-au apreciat puternic de la începutul acestui an la Bursa de Valori Bucureşti în contextul revenirii consumului după o perioadă în care restricţiile COVID i-au ţinut în case pe români.

Compania a livrat rezultate peste aşteptările investitorilor, având în T4/2023 cel mai bun trimestru din istorie, ceea ce coroborat cu o propunere de dividende suplimentară a făcut ca acţiunile SFG să fie cele mai performante de până acum din BET. Compania a ajuns la o capitalizare de 1,3 mld. lei, acţiunile sale fiind tranzacţionate la un multiplu PER de 18,8 ori rezultatul net din 2023.

Compania a raportat un profit net de 80 mil. lei în 2023 şi vânzări de 1,5 mld. lei.

Şi în cazul companiei de distribuţie şi logistică Aquila (AQ) rezultatele financiare – reflectate printr-un multiplu PER de 14,9 şi unul raportat la vânzări de 0,6 ori – au fost apreciate de investitori astfel că evaluarea companiei a urcat cu o treime de la începutul acestui an la aproximativ 1,5 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO