Burse - Fonduri mutuale

Bursa a revenit pe scădere trasă în jos de pieţele europene

Autor: Ştefan Musgoiu

24.05.2012, 00:05 321

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,83% (indicele BET-C), mai lent decât bursele europene, după doar o zi de creştere, însă cei mai mulţi investitori au continuat să lipsească de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost de numai 12,8 mil. lei.

În primele minute piaţa a scăzut cu 0,8% şi a fluctuat nesemnificativ la acest nivel până la ora 12:00, când a început să recupereze lent corecţia. După ora 12:30 indicele general BET-C a trecut foarte uşor pe verde, iar după ora 14:30 s-a întors pe scădere.

"O explicaţie pentru corelarea mai slabă cu pieţele externe poate fi găsită în faptul că scăderile puternice din ultimele două săptămâni au împins majoritatea blue-chips-urilor (acţiuni lichide - n.red.) în zona unor suporturi destul de puternice", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,05%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,91% sub nivelul de marţi. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,16%.

"Diminuarea semnificativă la nivelul volumelor din ultimele două zile vine ca un efect de bază al scăderii de 14,4% a indicelui BET pe parcursul a nouă şedinţe consecutive. Scăderea a afectat apetitul la risc al investitorilor, care va continua să rămână la cote scăzute atâta timp cât planează incertitudinea pe pieţele mature", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,4 mil. lei, iar preţul a scăzut cu 1,8%, la 0,49 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO