Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti este gata de listare

08.11.2009, 23:01 16

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat in cadruladunarii generale de la finele saptamanii trecute conversiaactiunilor preferentiale in titluri ordinare, care pune astfelcapat procesului de pregatire a operatorului pentru listare.Reprezentantii Bursei spun ca in acest moment mai asteapta doar uncontext favorabil de piata pentru a lista operatorul depiata.
"Prin decizia de aprobare a conversiei tuturor actiunilorpreferentiale in actiuni comune am finalizat toate etapelepregatitoare in vederea listarii operatorului de piata, deciziaconferind o circulatie nestingherita a actiunilor. In momentulacesta Bursa are 100% actiuni comune. In adunarea generala devineri s-a discutat si ca actiunile Bursei sa fie tranzactionate inprima faza printr-un mecanism de piata, precum sistemul OTC, dar nus-a luat nicio decizie. Sa fie operational OTC-ul si dupa aia maivedem", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de ValoriBucuresti.
El a mai precizat ca Bursa s-ar putea lista printr-o ofertainitiala, care sa largeasca baza de actionari sau direct printr-unproiect aprobat de CNVM, avand in vedere ca desi numarul deactionari ai BVB este in prezent destul de mic, circa 300, toateactiunile operatorului sunt libere la tranzactionare, fapt ce i-arconferi lichiditate pe piata.
In urma deciziei actionarilor BVB de vineri, actionari caredetineau inainte circa 13,4% din capitalul BVB vor putea luadecizii in adunarile generale viitoare, printre acestianumarandu-se si gigantul american Morgan Stanley, care este altreilea cel mai mare actionar al BVB, cu o participatie de aproape2,7%.
Pe ordinea de zi a adunarii s-a mai aflat si o propunere din parteaunui grup restrans de actionari de a reduce cvorumul necesar pentruhotararile privind fuziunile de la 75%, cat este in prezent la 66%,propunere care a fost insa respinsa. In primele noua luni, BVB ainregistrat un profit de peste 6,5 mil. lei, peste buget, inconditiile limitarii cheltuielilor la 80% din valoarea estimatainitial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO