Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Operatorul privat de sănătate MedLife, afaceri de 2,2 mld. lei în 2023, în creştere cu 25% an/an. Grupul trece de la un profit de 93 mil. lei la o pierdere de 5,7 mil. lei

Bursă. Operatorul privat de sănătate MedLife, afaceri...

Autor: Eduard Ivanovici

29.02.2024, 10:59 1571

MedLife (simbol bursier M), cea mai mare reţea de servicii medicale private din România şi singura companie cu capital românesc din topul operatorilor de astfel de servicii, a raportat o cifră de afaceri consolidată pro-forma de 2,24 miliarde de lei în 2023, reprezentând o creştere cu 25% faţă de anul anterior.

„Concomitent, MedLife a reuşit să îşi recupereze gradual o mare parte din marginile pierdute datorită investiţiilor din ultimii ani. Compania a investit în tehnologie la un nivel fără precedent, deschizând la finalul anului trecut un spital de mari dimensiuni în Bucureşti, Provita-Nord, a modernizat şi extins gradual spitalul Medical Park din Bucureşti, a investit în clinici noi de radioterapie în Brăila şi Vâlcea”, se arată în raportul financiar publicat la BVB.

De la un profit consolidat de 93,1 milioane de lei în 2022, operatorul privat de sănătate a trecut pe pierdere de 5,7 milioane de lei la finele anului trecut. Cheltuielile operaţionale au urcat de la 1,7 miliarde, cu 24%, la 2,1 miliarde de lei. Totodată, profitul operaţional a constat într-un rezultat net pozitiv de 93,9 milioane de lei, în uşoară scădere prin comparaţie cu datele de la 31 decembrie 2022.

„Companiile care sau alăturat Grupului MedLife prin activitatea de M&A în ultimul an au adăugat la bilanţul Grupului un volum de datorii care nu a permis relaxarea indicatorilor asociaţi pe termen scurt, adăugând, stand alone, peste 0.7x net debt/ebitda la nivel consolidat. Cu toate acestea, este un context care ne arată premisele de a creşte puternic peste piaţă, în special în Bucureşti unde, împreună cu noul spital Provita Nord, credem ca vom putea prelua în anii ce urmează poziţia de furnizor privat principal de servicii spitaliceşti. În acest sens, ne propunem să devenim pentru pacienţii din Capitală principala destinaţie pentru operaţii neuro, cardio şi chirurgie oncologică şi să oferim condiţii similare cu cele din marile capitale ale lumii”, spune Mihai Marcu, CEO-ul MedLife.

În 2023, grupul a finalizat mai multe achiziţii, precum Muntenia Hospital, pachetul majoritar al Nord-Grupul Medical Provita şi 56% din pachetul de acţiuni al Brol Medical Center SA din Timişoara. De asemenea, s-au finalizat şi trei fuziuni de companii, respectiv în cadrul grupului din Arad, în cadrul reţelei Sfânta Maria şi în segmentul de farmacii. Această acţiune de a realiza fuziunile tehnice, reducând gradual numărul companiilor din grup, va continua şi în anii următori, afirmă MedLife în raport.

Compania a investit anul trecut „în trei noi roboţi chirurgicali în diferite locaţii din ţară şi, a demarat, în premieră în Europa Centrală si de Est, transportul cu drone pentru probele biogice. Astfel, MedLife şi-a marcat poziţia de lider în tehnologie medicală nu doar în România, ci probabil şi în regiune.”

Acţiunile M coborau cu 1% la startul şedinţei de tranzacţionare de joi, 29 februarie, pe o lichiditate de 400.000 de lei. Dinamica din ultimul an constă într-o scădere de 13%, pe tranzacţii de 167,5 milioane de lei şi o valoare de piaţă de 2,1 miliarde de lei.

Principalii acţionari sunt Mihai Marcu (14,8%), Mihaela Gabriela Cristescu (14%), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (13,2%) şi Nicolae Marcu (10,4%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO