Burse - Fonduri mutuale

Bursa propune impozit zero inca 3-5 ani

10.09.2009, 17:32 24

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) vrea sa propunaMinisterului Finantelor Publice prelungirea intervalului desuspendare a impozitului pe castigurile bursiere cu trei pana lacinci ani, pentru a atrage investitori pe piata de capital.

Pentru sustinerea pietei locale de capital, Guvernul a modificatCodul fiscal anul trecut prin suspendarea impozitului pentrucastigurile bursiere obtinute in 2009 de investitorii romani sistraini. Anterior acestei decizii, castigurile pe Bursa erauimpozitate cu 16% pentru detineri mai mici de un an si cu 1% pentruplasamente mai mari de un an.

"Am purtat discutii informale cu reprezentantii MinisteruluiFinantelor pentru prelungirea perioadei de suspendare a impozituluipentru castigurile bursiere cu trei pana la cinci ani. In perioadaurmatoare, vom prezenta un proiect concret in acest sens. Aceastamasura este menita sa incurajeze investitorii romani si straini saparticipe la tranzactiile pe Bursa", a declarat Anca Dumitru,directorul general al BVB in cadrul celei de-a doua editii aconferintei "Oportunitati de finantare in perioade de criza",organizata de BVB impreuna cu Asociatia Brokerilor.

Pe lista de proiecte a Bursei se mai afla implementareaconturilor globale, aflate in prezent in curs de autorizare laComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Conducerea Burseiva propune Comisiei ca perioada de preinchidere a sedintei detranzactionare sa fie diminuata de la 15 minute, cat este inprezent, la cinci minute astfel incat intervalul de tranzactionaresa dureze pana la 16.25, mai mult cu zece minute. De asemenea, indecurs de o luna, actionarii BVB urmeaza a fi convocati in cadrulunei Adunari Generale Extraordinare pentru a modifica actulconstitutiv al operatorului de piata si a aproba listareaBursei.

Obligatiunile se potrivesc romanilor

Accesul companiilor la finantarea prin intermediul pietei decapital devine tot mai important, in conditiile in care crizafinanciara a facut traditionala sursa de finantare - creditulbancar - tot mai scumpa si greu accesibila. Pe de alta parte,apetitul redus pentru risc a scazut mult atractivitatea pietei deactiuni ca resursa de capital, astfel ca piata obligatiunilorramane o solutie putin riscanta pentru companiile in cautare definantare, dar si pentru investitorii interesati de plasamentesigure.

"Cred ca piata de instrumente cu venit fix va ajunge sa detina opondere ridicata in economia bursei. Pe de o parte, pentru ca inperioada interbelica, pe Bursa locala se tranzactiona in mare parteacest tip de instrumente, si pe de alta, pentru ca obligatiunile sititlurile de stat se preteaza foarte mult la cultura investitionalaa romanilor, caracterizata printr-un apetit redus pentru risc", aspus Stere Farmache, presedintele BVB.

Statul alaturi de municipalitatile locale, prin emisiunile detitluri de stat si obligatiuni, au fost cei mai activi actori dinpiata instrumentelor cu venit fix. Interesul redus manifestat desocietatile comerciale fata de contractarea unui imprumut obligatarse explica prin absenta unei viziuni pe termen mediu si lung amangementului respectivelor companii, in opinia oficialuluiBursei.

"Brokerii trebuie sa fie mult mai aproape de companii si sa facapropuneri concrete privind emisiunea de obligatiuni", a continuatFarmache.

In prezent, cinci emisiuni de obligatiuni corporative suntlistate la bursa, in mare parte apartinand institutiilorfinanciare, si peste 20 de emisiuni de obligatiuni municipale.Tranzactiile cu aceste titluri sunt insa reduse: in sedinta de ieriau fost doar trei tranzactii cu obligatiuni in valoare totala deaproape 195.000 de lei.

Principalele neajunsuri ale pietei de obligatiuni sunt lipsa delichiditate, cauzata de faptul ca bancile sunt principaliicumparatori, absenta unei agentii de rating care sa stabileascariscul la care se expune investitorul plasand in obligatiunileemise de o companie, absenta unei legi privind insolventaunitatilor administrative teritoriale, precum si a uneireglementari privind "rostogolirea datoriilor" lamunicipalitati.

Dragoi: Eurobondurile vin in maxim doualuni

Bogdan Dragoi, secretar de stat in cadrul MinisteruluiFinantelor, a declarat ca emisiunea de euroobligatiuni, cu ovaloare cuprinsa intre 500 de milioane de euro si 1,5 miliarde deeuro, va fi lansata in cel mult doua luni, daca conditiile dinpiata va permite aceasta operatiune.

"Daca piata va permite, intr-o luna, maxim doua, vom iesi pepietele internationale prin emiterea de eurobonduri. Maturitatea,valoarea si pretul de emisiune depind de apetitul investitorilor",a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO