Burse - Fonduri mutuale

Bursa românească sare de pragul de 9.000 de puncte şi urcă la cea mai ridicată valoare de la criză încoace, adică din 2008. De la începutul anului 2019 are plus 21%

Bursa românească sare de pragul de 9.000 de puncte şi...

Autor: Liviu Popescu

11.07.2019, 18:00 762

Indicele principal BET, care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti, a închis pe 11 iulie 2019 la cea mai ridicată valoarea din ianuarie 2008 încoace şi totodată a spart pragul de 9.000 de puncte, potrivit datelor agregate de ZF din platforma BVB.

Bursa românească trece printr-un adevărat raliu în contextul în care de la începutul anului 2019 randamentul livrat investitorilor de companiile din structura indicelui principal BET este de circa 21%, iar cel ajustat cu dividende este de aproximativ 32%.

ZF a scris recent, pe baza datelor Bloomberg, că Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, a fost a doua cea mai performantă piaţă de capital din Uniunea Europeană în primul semestru din 2019 în contextul în care indicele principal BET s-a apreciat cu 19,4%.

Bursa locală a pornit în 2019 la un nivel foarte jos al preţurilor acţiunilor, după prăbuşirile din decembrie 2018, iar “relaxările” aduse ordonanţei 114 în această primăvară au impregnat un sentiment pozitiv investitorilor. Pe de altă parte rezultatele financiare în general pozitive dar şi dividendele propuse de companii au susţinut această creştere a indicelui principal.

Un alt factor care a susţinut evoluţia indicelui principal a fost reducerea unor deţineri importante ale indicelui MSCI Frontier Markets în Argentina, în urma căruia fondurilor de investiţii şi-au majorat deţineriele în celelalte acţiuni constituiente ale acestui indice, printre care şi România.

“Acţiunile bancare, pentru care se estima un impact puternic al adoptării Ordonanţei, au reuşit o revenire la nivelurile de dinaintea anunţării Ordonantei. De altfel, sunt de părere că şi contextul internaţional a fost favorabil, bursa americană înregistrând noi maxime, deşi un acord între China si SUA nu s-a concretizat încă”, spune Antonio Oroian, broker la Goldring, pentru ZF. 

În T1/2019, Bursa românească se poziţiona pe locul 14 în topul celor mai mari creşteri ale indicilor principali din UE, respectiv la jumătatea clasamentului, însă ulterior, pe fondul raportării unor rezultate financiare îmbunătăţite de la companiile listate, cât şi ca urmare a modificării Ordonanţei 114 în sensul pozitiv, bursa locală a urcat puternic. Iar acest lucru s-a putut observa în mişcările mai line ale indicilor bursieri şi fără nervii investitorilor întinşi la maximum, precum în primele trei luni din an.

Ordonanţa 114 a fost modificată în sensul pozitiv pentru companiile listate în principal prin reducerea taxelor datorate pe active bancare de instituţiile de credit, care prin Banca Transilvania şi BRD sunt cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursă. Totodată şi Pilonul II de pensii private, cel mai mare investitor local de la Bursa românească, a răsuflat uşurat în primăvara acestui an după ce iniţial guvernul PSD i-a impus o cerinţă de capital de circa 800 mil. euro. În prezent aceasta este de circa 75 mil. euro.

Bursa de la Bucureşti are în 2019 o primă jumătate de an aşa cum nu a mai avut din 2007 încoace în contextul în care indicele BET a înregistrat în această perioadă un plus de 19,4%. În T1, indicele principal al bursei româneşti s-a apreciat cu 9%. Pe de altă parte, BET-TR a urcat cu 9% în primele trei luni, în timp ce avansul în prima jumătate de an este de 30% pe fondul plăţii de dividende din partea mai multor companii.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO