Burse - Fonduri mutuale

Bursa, un montagne russe în 2015: băncile plus 40%, petrolul minus 30%

Bursa, un montagne russe în 2015: băncile plus 40%,...

Autor: Roxana Pricop

22.12.2015, 00:07 1380

Indicele BET, principala referinţă a bursei, are un minus de 3,4% cu o săptămână înainte de închiderea anului, pregătindu-se să marcheze cel mai slab an din 2011 încoace.

Nici dividendele plătite de companiile din BET nu au adus mare consolare investitorilor care îşi pun acum speranţele într-un 2016 mai bun.

Acţiunile bancare au marcat cele mai mari creşteri din indicele BET: BRD are un plus de 28%, în timp ce Banca Transilvania s-a apreciat cu 40% pe bursă în acest an. Îmbunătăţirea rezultatelor financiare alături de tranzacţia prin care Banca Transilvania a preluat Volksbank România au fost motoarele din spatele aprecierii acţiunilor.

La extrema opusă se află acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz. Titlurile Petrom s-au ieftinit cu peste 28% în acest an, trase în jos de rezultatele financiare afectate de prăbuşirea cotaţiilor barilului de petrol la minimele ultimilor şapte ani. În cazul Romgaz, dividendele cu un ran­dament de circa 10% nu au acoperit deprecierea acţiu­ni­lor. Scăderea consumului intern de gaze s-a văzut în rezul­tatele financiare ale companiei, astfel că investitorii co­tează acţiunile Romgaz la un preţ mai mic cu 25% decât cel afişat la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro