Burse - Fonduri mutuale

Bursele americane se pregătesc de creşteri după ce au înregistrat cea mai proastă zi din ultimii 33 de ani: Contractele futures pe S&P 500 au atins limita superioară a mecanismului de oprire de la tranzacţionare după un plus de 5%

Bursele americane se pregătesc de creşteri după ce au...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2020, 14:06 422

Contractele futures pe bursa americană (n.r: care indică poziţiile pe care le vor cumpăra investitorii la deschiderea pieţei), au fost oprite temporar de la tranzacţionare după ce au atins o creştere de 5%.

Mecanismul de oprire de la tranzacţionare intervine ca plafon la creşteri sau scăderi prea agresive. În cazul contractelor futures această limită este la 5%. În cazul şedinţei de tranzacţionare normale din SUA, ea este la 7%.

Contractele pe indicele Dow Jones Industrial indică o creştere de 1.000 de puncte, iar cele pe Nasdaq înregistrează, de asemenea, creşteri, potrivit CNBC.

ETF-ul SPDR S&P 500, care urmăreşte indicele S&P 500, s-a tranzacţionat înainte de deschidere pe o creştere de 5%.

În contextul în care tranzacţionarea pe contracte futures este blocată până la deschiderea şedinţei, investitorii pot urmări acest ETF pentru a înţelege cum va deschide piaţa.

Acţiunile Apple au cresccut cu aproape 5% înainte de deschiderea şedinţei, în contextul în care un analist al Wells Fargo i-a îmbunătăţit ratingul de la equat weight la overweight.

Contractele futures au înregistrat creşteri din mai multe motive. Unul dintre ele este discursul preşedintei Camerei Reperezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, care a spus că Congresul şi Casa Albă se apropie de un deal pentru a stimula economia în cadrul epidemiei de coronavirus.

„Am rezolvat majoritatea diferenţelor dintre noi”, a spus Pelosi joi în faţa reporterilor, menţionând că este vorba despre „testare, testare, testare”.

De asemenea, piaţa este încurajată de acţiunile intreprinse de băncile centrale din toată lumea. Banca Japoniei a injectat peste 4,6 miliarde dolari în economie ca răspuns la vânzările agresive din pieţele globale. Banca Centrală a Norvegiei a redus dobânda cu 0,5%, în timp ce Banca centrală din Coreea de Sud pregăteşte o reducere de urgenţă a dobânzii cheie.

Bursele sunt în derivă

Până acum, Indicele Dow Jones a pierdut 18,03% săptămâna aceasta – care se va transforma în cea mai „neagră” din istorie dacă pierderile vor depăşi 18,15%, un nivel devenit record în săptămâna care s-a încheiat pe 10 octombrie 2008, marcând vârful crizei financiare globale din 2007-2009.

De data aceasta, vinovatul din spatele recordului negativ stă în epidemia de coronavirus care a originat în Wuhan, China, la finalul lunii decembrie. Cu 128.000 de cazuri descoperite, 4.720 de persoane au murit din cauza acestuia, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Sunt şi alţi factori care aruncă indicele Dow Jones în cea mai neagră săptămână din istorie. Indicii S&P 500 şi Nasdaq au intrat în teritoriul ursului (bear market) – un minus de 20% faţă de maximul ultimelor 52 săptămâni – iar acestea continuă să scadă accelerat.

Dow Jones a avut nevoie doar de 19 zile de tranzacţionare pentru a pica în „bârlogul” ursului miercuri, în timp ce Nasdaq şi S&P 500 au intrat în teritoriul de bear market după 16 sesiuni faţă de maximul istoric.

Indicele Dow Jones a înregistrat oficial joi cea mai abruptă scădere de la crahul din 1987, închizând şedinţa cu un minus de 10%. În acleaşi timp, indicele S&P 500 a scăzut cu 9,51%, iar Nasdaq cu 9,43%.

Acţiunile americane şi-au continuat joi prăbuşirea, după ce tranzacţionarea a fost temporar oprită în cursul şedinţei pentru a doua oară săptămâna aceasta.

Prăbuşirea vine în ciuda deciziei Rezervei Federale de a oferi finanţări de 1,5 trilioane de dolari pentru a păstra lichiditatea în pieţele financiare. 

Revenire suprinzătoare pe bursele din Asia-Pacific

Pe bursele din regiunea Asia-Pacific s-a tranzacţionat „ca-n Vestul Sălbatic”, vineri, în contextul în care două pieţe majore au revenit în teritoriu pozitiv în aceeaşi şedinţă în care s-au lovit de limita vânzărilor agresive.

Indicele australian S&P/ASX 200 a recuperat spectaculos o scădere de peste 8% şi a încheiat şedinţa de tranzacţionare în teritoriu pozitiv, pe o creştere de 4,42%.

În acelaşi timp, în India, indicele Nifty 50 se tranzacţionează pe o creştere de 0,6% la ora redactării acestui material, după ce anterior în zi a scăzut rapid cu 10% - ceea ce a dus la oprirea temporară a tranzacţionării, în conformitate cu mecanismul automat care se aplică în cazul vânzărilor agresive.

Indicele thailandez SET se tranzacţionează încă în teritoriu negativ, în scădere cu 0,98%, însă a recuperat cea mai mare parte din scăderile din zi, întrucât şi în cazul acestuia s-a aplicat mecanismul de întrerupere de la tranzacţionare în cursul şedinţei de vineri, din cauza unei scăderi abrupte de 10%.

Indicele japonez Nikkei 225 a închis şedinţa pe o scădere de 6,08%, după ce ajunsese şi la un minus de 10% în cadrul şedinţei de vineri. Joi, bursa japoneză a intrat în teritoriul ursului – o scădere de peste 20% faţă de maximul uiltimelor 52 de săptămâni.

În Coreea de Sud, indicele Kospi se tranzacţionează pe o scădere de 3,8%, după ce a înregistrat scăderi şi de 7,5% vineri.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a recuperat o parte din scăderea de 6% de la începutul şedinţei şi se tranzacţionează pe o scădere de 2,4%.

În China, bursa din Shanghai se tranzacţionează pe o scădere de 1,3%, faţă de minus 3% la începutul şedinţei.

Per-total, indicele MSCI Asia ex-Japan a înregistrat o scădere de 0,47%, în comparaţie cu un minus de 4,57% pe care l-a atins în timpul şedinţei de vineri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO