Burse - Fonduri mutuale

ZF. Deschiderea de astăzi la Bursă. Ce poate mişca lichiditatea de la BVB? Lucian Isac, Estinvest: Cred că situaţia se va ameliora odată cu intrarea efectivă a dividendelor în conturile investitorilor

Autor: Eduard Ivanovici

23.04.2024, 18:12 7

Deşi media zilnică a lichidităţii tuturor instrumentelor financiare de la Bursa de Valori din 2024 a crescut considerabil ca urmare a ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis – ediţia a XVI-a, cea mai mare de până acum, rulajul pe segmentul de acţiuni continuă să prezinte semne de slăbiciune, însă un potenţial imbold poate fi dat de deciziile adunărilor generale ale acţionarilor de la finele lunii, prin care se vor aproba dividende ce se pot întoarce ulterior în piaţă, spune Lucian Isac, CEO al casei de brokeraj Estinvest.

„Cred că situaţia se va ameliora odată cu intrarea efectivă a dividendelor. Odată cu finalul lunii aprilie se vor termina şi adunările generale, iar după aceea vor începe să intre şi banii în piaţă. Nu m-aş fi aşteptat însă ca piaţa românească să fi avut o evoluţie aşa de bună de la începutul anului”, susţine Lucian Isac.

Chiar şi după două săptămâni consecutive de scăderi, indicele BET se menţine la plus 10% de la începutul anului, peste bursele dezvoltate din vestul Europei. În rest, dinamicile indicilor locali din 2024 sunt cuprinse între plus 1,4% pe BET-FI, indicele fostelor SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, şi 10,2% în cazul BET-TR, care include dividendele alocate investitorilor, conform bvb.ro.

„În 2024, deşi companiile îşi recompensează investitorii prin evoluţia preţului, poate nesperat de bine pentru mulţi dintre noi, lichiditatea este însă sub medie. Speram ca, odată cu apariţia raportărilor să fie un pic mai mare agitaţie. Acum cred că sunt două aspecte. Pe de-o parte, avem instituţionali, atât români, cât şi străini care intră uşor la cumpărare”, adaugă CEO-ul.

Participanţii bursieri speră în prezent la o potenţială promovare a Bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă în indicii Morgan Stanley Capital International, continuă Lucian Isac. Evenimentul ar putea aduce BVB tot mai aproape de radarul marilor investitori instituţionali, ceea ce s-ar putea reflecta apoi atât asupra cotaţiilor, cât şi asupra lichidităţii zilnice. Bursa locală este încadrată deja ca piaţă emergentă în indicii FTSE Russell.

„Nu ştiu dacă upgrade-ul MSCI va fi anul acesta sau anul viitor. Poate există varianta ca, pe lângă instituţionalii români, Pilonul II, care este un cumpărător constant, să fi întâlnit şi instituţionali străini care mai acumulează uşor, mai ales la emitenţii care au confirmat şi care ar da dividende consistente. Deci cred că sunt mai mulţi instituţionali decât speculanţi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO