Burse - Fonduri mutuale

Cel mai rapid drum spre teritoriul bear: Bursa americană înregistrează în doar 18 şedinţe o scădere de 20%

Cel mai rapid drum spre teritoriul bear: Bursa americană...

Autor: Tibi Oprea

17.03.2020, 20:00 507

♦ În şedinţa de luni, tranzacţionarea la New York a fost oprită timp de 15 minute ca urmare a scăderilor agresive.

Bursa americană afişează în acest moment o scădere de 20% faţă de maximul record atins pe 19 februarie, de 3.386,15 puncte, distanţare care a avut loc în doar 18 şedinţe de tranzacţionare, în contextul în care tensiunile generate de criza COVID-19 au adus scăderi abrupte şi într-un timp foarte scurt pe bursele din întreaga lume. 

Pe 12 martie, indicele american S&P intra în teritoriul bear după doar 16 şedinţe de la maximul istoric, aceasta fiind cea mai rapidă perioadă din istoria bursei americane în care aceasta a trecut de la un nou maxim record la teritoriul bear (definit prin scădere de peste 20% faţă de ultimul maxim istoric - n. red.). Recordul vechi a fost stabilit în anul 1929, când a fost nevoie de 42 de şedinţe pentru ca piaţa să intre în teritoriul bear. Investitorii apreciază trecerea de la un record la un altul în perioade scurte de timp, dar nu văd de bun augur depăşirea unui record stabilit în urmă cu aproape 100 de ani, mai ales în contextul în care acesta este unul negativ. 

Bursa americană a înregistrat pierderi masive şi în şedinţa de luni, chiar şi după ce FED – banca centrală din SUA – a anunţat reducerea dobânzilor aproape de zero şi un plan masiv de relaxare cantitativă de 700 de miliarde de dolari, astfel că tranzacţionarea la New York a fost oprită timp de 15 minute de aşa-numitul „circuit breaker”, un mecanism care opreşte temporar tranzacţionarea când scăderile sunt prea agresive.

Mecanismul s-a activat chiar şi înaintea deschiderii şedinţei, în contextul în care contractele de tip futures (care indică poziţiile pe care le vor cumpăra investitorii în piaţă n.red.) au scăzut cu 5%, fapt care a activat limita de jos a mecanismului. Indicele S&P înregistra luni la ora redactării acestei ştiri o scădere de 7,6%, indicele Dow Jones avea minus 8,2%, iar indicele companiilor din tehnologie Nasdaq Composite scădea cu 7,4%. În acest moment, indicele S&P 500 se tranzacţionează în jurul a 2.500 puncte, respectiv în jurul valorii de la finalul anului 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO