Burse - Fonduri mutuale

Cheltuielile cu personalul ale CNVM au crescut în 2012, deşi piaţa de capital e în cădere

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF

Autor: Roxana Pricop

26.06.2013, 21:23 360

Comisia Naţională a Valorilor Mobi­lia­re (CNVM), care până pe 30 aprilie a fost responsabilă de supravegherea pie­ţei de capital, a raportat un deficit de 2,8 mil. lei în 2012, potrivit raportului prezentat ieri în faţa comisiilor parlamentare.

CNVM a avut în 2012 venituri de 46,9 mil. lei şi cheltuieli curente de 49,7 mil. lei, în creştere faţă de 2011, din care 43,28 mil. lei au fost cheltuielile cu personalul. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 400.000 de lei faţă de 2011, deşi anul trecut a fost extrem de dificil pentru piaţa de capital: lichiditatea la bursă a scăzut cu 23% şi doi mari brokeri şi-au închis ope­ra­ţiunile locale. În 2011, CNVM a avut un deficit de 5,6 mil. lei pe care l-a aco­perit din lichidităţile strânse în anii precedenţi.

De la 30 aprilie, CNVM a fost pre­luată de Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară care este responsabilă de moni­to­rizarea pieţei de capital, a pen­siilor pri­vate şi a asigurărilor. CNVM s-a finanţat din comisioanele pe care le-a aplicat bro­ke­rilor, fondurilor mutuale, investitorilor şi burselor de valori.

Ieri, raportul de activitate pe 2012 al CNVM a fost prezentat comisiilor reu­nite de buget, finanţe, economică şi de muncă ale Senatului şi Camerei Deputa­ţilor, însă în sală nu a fost prezent nimeni din fosta conducere a CNVM.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a fost cel care a prezentat raportul. În 2012, Gabriela Anghelache a condus CNVM până în octombrie, când a fost înlo­cuită de Carmen Negoiţă, fostă vice­preşedinte.

Întrebat de ce nu a cerut explicaţii privind cheltuielile mari cu personalul la CNVM, deputatul PDL Gheorghe Udrişte a răspuns: „Prezentarea rapor­tului de activitate este mai mult o forma­litate, CNVM este ori­cum o instituţie defunc­tă. Parlamentul nu are niciun con­trol asupra instituţiilor de supraveghere a pieţelor financiare, ele se supun doar legii. Doar Curtea de Conturi poate face un audit al acestor instituţii.“

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO