Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex, cel mai mare combinat local de produse chimice, raportează un profit de 50 mil. lei în S1, cu 68% mai mic, şi afaceri de 790 mil. lei, în scădere cu 35%

Chimcomplex, cel mai mare combinat local de produse...

Autor: Eduard Ivanovici

31.08.2023, 19:13 3174

Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CRC), cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a anunţat un profit net de 49,65 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie 2023, cu 67,7% sub rezultatul aceleiaşi perioade de anul trecut, respectiv 153,6 milioane de lei.

Cifra de afaceri a însumat 790 de milioane de lei, minus 34,7%, în contextul în care veniturile din exploatare s-au diminuat cu 42,5% la 757,8 milioane de lei. Între timp, cheltuielile din exploatare au atins 678,9 milioane de lei, în coborâre cu 40%, reiese din raportul semestrial, publicat la Bursă după închiderea şedinţei din 31 august.

„Compania a reuşit în primul semestru al anului 2023 să obţină o marjă a profitului operaţional de 10% în pofida reducerii cifrei de afaceri în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior generată de menţinerea trendului de scădere a consumului început în a două parte a anului 2022. Marja a fost erodată de funcţionarea la capacitate mai redusă în special cu secţiile mari consumatoare de electricitate şi gaze naturale, societatea corelând producţia cu trendul vânzărilor de pe piaţa de profil”, se arată în raport.

Rezultatul financiar net negativ din perioada ianuarie - iunie 2023 a fost în principal influenţat de creşterea cheltuielilor cu dobânzile urmare a majorării marjei variabile EURIBOR şi a creditelor contractate în ultimele 12 luni. O influenţă semnificativă au avut-o şi diferenţele de curs valutar aferente reevaluării împrumuturilor, notează reprezentanţii Chimcomplex.

„Chimcomplex, fiind o companie de mărime medie la nivelul Uniunii Europene, a reuşit să se redreseze mai rapid decât jucătorii mari arătând o capacitate de adaptare solidă. În următorul semestru, vom lansa trei măsuri noi ce vor absorbi turbulenţele generate de crizele multiple prin care trece economia României. Prognozăm o stagnare a economiei europene pentru următorul semestru, după care va urma o îmbunătăţire a perspectivelor pentru piaţa chimică din Europa", spune Ştefan Vuza, Preşedinte şi CEO Chimcomplex.

În 2023, compania se tranzacţionează în scădere cu 26,2% la Bursă, pe un rulaj de 5,5 milioane de lei, iar în ultimul an, dinamica ajunge la minus 5,4%, pe tranzacţii de 32,9 milioane de lei. Controlată în proporţie de 85% de CRC Alchemy Holding, urmat de statul român cu 9%, societatea are o capitalizare bursieră de 5,33 miliarde de lei.

 

Alte informaţii din raport:

Compania a depus eforturi considerabile pentru reducerea costurilor şi eficientizarea operaţiunilor în prima jumătate a anului 2023. Cheltuielile au scăzut semnificativ, reducerea fiind de 49% la utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă) şi cu 45% la toate celelalte materii prime. Acest lucru a contribuit la obţinerea unei marje a profitului operaţional de 10%, în ciuda reducerii cifrei de afaceri.

În T4/2022 Chimcomplex a implementat măsuri dintr-un pachet preventiv de criză pe patru niveluri care a însemnat printre altele un program de restructurare a 389 de posturi şi oprirea temporară a unor instalaţii de producţie. Aceste măsuri au avut un impact pozitiv asupra situaţiei financiare a companiei, permiţându-i să încheie primul semestru al anului 2023 pe profit.

Analizând producţia fizică pe categorii de produse realizată în S1/2023 faţă de S1/2022 constatăm o diminuare în special la produsele clorosodice şi polioli-polieteri. Piaţa acestor produse a fost afectată în primele trei luni ale anului de volumele semnificative importate din zonele non-europene, în special China şi Orientul Mijlociu. Acest fenomen a apărut la finalul lui 2022 pe fondul creşterii preţurilor produselor clorosodice în zona Mediteranei şi s-a temperat semnificativ începând cu aprilie 2023, ca urmare a reducerii preţurilor de vânzare, pe fondul reducerii costurilor de producţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO