Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Daca nu exista, speculatorii inventeaza vehicule speculative

Chisu, IFB: Daca nu exista, speculatorii inventeaza vehicule speculative
18.10.2009, 23:25 15

Bursa de la Bucuresti a inchis saptamana trecuta in scadere, inconditiile in care principalele piete din Europa au consemnat deasemea pierderi.

BET,indicele celor mai lichide zece companii din piata mai putinSIF-urile, a scazut vineri cu 1,1%, in vreme ce BET-C, indicelegeneral al pietei, a pierdut 1%. Cea mai severa corectie a fostinregistrata vineri de cele cinci societati de investitiifinanciare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI,depreciindu-se cu aproape 3,1%.

"Bursa fost destul de volatila saptamana trecuta, dominata inacelasi timp si de stirile interne precum si de evolutia pietelorexterne. Indicele BET a cunoscut o saptamana pozitiva, crescandusor, in vreme ce indicele BET-FI a consemnat o depreciere fata deacum doua saptamani. Poate ca daca vor mai fi evolutii bune peextern in perioada urmatoare se va aprecia si BET-FI", spune MihaiChisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.

Bursa de Valori a consemnat vineri tranzactii cu actiuni invaloare de 32 mil. lei (7,5 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ aatras investitii totale in valoare de 1,8 mil. lei (0,4 mil.euro).

La Bucuresti, cel mai mare rulaj din piata a fost inregistratvineri de actiunile BRD SocGen (BRD), in valoare de 8,5 mil. lei (2mil. euro), devansand lichiditatea consemnata de SIF Oltenia(SIF5), care in primele patru sedinte ale saptamanii a fost cea mailichida companie din piata. Valoarea totala a tranzactiilor cutitlurile SIF Oltenia (SIF5) s-a ridicat vineri la 3,9 mil. lei(0,9 mil. euro), ocupand al doilea loc in topul rulajelor de laBursa.

"Bursa este avida de speculatori. Participantii isi doresc saexiste vehicule speculative, iar in conditiile in care acestea nusunt prezente in piata sunt inventate. SIF-urile au luat o pauza dela crestere in ultimele doua saptamani, ceea ce a determinatspeculatorii sa creeze vehicule speculative mai mult sau mai putinindreptatite, precum Amonil, Azomures, Dafora sau Condmag Brasov",spune Chisu.

La nivelul evolutiei pietelor externe, acesta crede ca inultimul timp piata americana s-a comportat diferit decat de obiceiin ceea ce priveste evolutia dupa publicarea anumitor rezultatefinanciare.

"Lumea a invatat ca rezultatele sunt mai bune decat estimarilesi acest lucru a fost deja inclus in cresterile consemnate depiata. In aceste conditii, desi unele companii au publicatrezultate financiare bune, piata nu a mai consemnat aprecieriimportante. Cred ca in continuare bursa americana se va indreptaspre o perioada de respiro,de consolidare", spune Chisu.

Acesta spune ca se asteapta ca pe plan intern una dintre bancisa faca o surpriza investitorilor in perioada de raportarefinanciara.

"Cred ca bancile vor avea rezultate promitatoare pentruvremurile prezente, ceea ce va demonstra ca actuala criza creeazaprobleme care nu sunt insa insurmontabile. La nivelul companiilor,ma astept ca acestea sa mentina tendintele din primele douatrimestre ale anului", concluzioneaza Mihai Chisu.

In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) ascazut vineri cu aproape 0,7%, in vreme ce in Europa indicelegerman DAX s-a depreciat cu 1,5%. De asemenea, indicele francezCAC-40 a scazut vineri cu 1,4%, in vreme ce indicele austriac ATX aconsemnat o corectie de 0,5%.

De urmarit saptamana aceasta

  • Conferinta pe care presedintele FED, Ben Bernanke, o va sustineluni pe tema crizei financiare.
  • Datele preliminare privind PIB-ul trimestrial din Germania,care urmeaza sa fie publicate vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO