Burse - Fonduri mutuale

Cine a castigat pe Bursa din vanzarea Rompetrol

Cine a castigat pe Bursa din vanzarea Rompetrol

Click pentru imaginea marita

29.08.2007, 18:55 86

Revenirea la tranzactionare a actiunilor companiilor grupului Rompetrol a insemnat o urcare puternica a cotatiilor acestora, cresterile "molipsind" si restul emitentilor din domeniul petrolier.
Cresterile au urmat anuntului de luni privind cumpararea de compania kazaha KazMunayGaz a unui pachet de 75% din grupul Rompetrol inregistrat in Olanda, principalul vanzatori fiind Dinu Patriciu.
Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a sarit ieri cu 14,3%, Rompetrol Well Services (PTR) cu 14,7% si Rompetrol Bucuresti (VEGA) cu 24,8%, maximele permise de segmentul de piata pe care sunt listate. Evolutia acestora vine dupa ce si luni, inainte de a fi suspendate de la tranzactionare, acestea se apropiasera vertiginos de variatia maxima admisa. Actiunile Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, au castigat astfel peste 30% in ultimele doua zile, valoarea companiei urcand cu 200 mil. euro, pana la 830 mil. euro.
Pe langa omul de afaceri Dinu Patriciu, care a preluat in urma tranzactiei titlul de cel mai bogat roman, de tranzactia de vanzare a grupului Rompetrol au profitat actionarii minoritari ai companiilor grupului, care au cumparat actiuni pe Bursa Dintre investitorii romani, printre cele mai mari castiguri le-au inregistrat fondul de asigurari unit-linked ING Mixt, administrat de ING Asigurari de Viata, care a castigat circa 1 milion de euro in doua zile. Fondul detinea, conform ultimelor raportari, actiuni Rompetrol Rafinare in valoare de 3,5 mil. euro, care reprezentau circa 2% din activele totale.
Senatorul UDMR Verestoy Attila, unul din cei mai mari investitori persoane fizice pe piata de capital, detinea la inceputul anului, conform declaratiei de avere, actiuni Rompetrol Rafinare in valoare de circa un milion de euro, la care se adaugau pachete de actiuni in valoare de 500.000 de euro la celelalte doua companii ale grupului: Rompetrol Bucuresti (Vega) si Rompetrol Well Services (Petros). Daca senatorul UDMR a pastrat actiunile in portofoliu, profitul din ultimele doua zile a depasit 500.000 de euro.
Ceilalti politicieni care investesc pe Bursa, Calin Popescu-Tariceanu, Dan Voiculescu sau Ionut Popescu, nu detineau actiuni ale companiilor din grupul Rompetrol la data ultimelor declaratii de avere sau detinerile erau nesemnificative.
Cel mai mare profit in ultimele doua zile a fost realizat insa de fondurile societatii americane de investitii Julius Baer, care controleaza circa 3,2% din Rompetrol Rafinare, investitie care le-a adus peste 6 milioane de euro in ultimele 48 de ore.
Printre principalii actionari romani ai Rompetrol Rafinare se numara fondul mutual Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, societatea belgienilor de la KBC, cu o detinere de 11,4 milioane de actiuni, reprezentand 0,05% din companie, si doua fonduri mutuale administrate de societatea specializata a BCR, care aveau cumulat o detinere similara.
Printre actionarii straini se numara fonduri de investitii administrate de suedezii de la Gustavus Capital, cei de la East Capital si cei de la Swedbank, alaturi de americanii de la Metzler si cei de la Pimco Advisors.
Cresterile puternice pe actiunile companiilor grupului Rompetrol au inceput cu cateva minute inainte de aparitia comunicatului oficial privind vanzarea pachetului majoritar al grupului inregistrat in Olanda. Evolutia pretului a creat in piata suspiciuni legate de tranzactionarea pe baza de informatii privilegiate, iar CNVM a anuntat ieri dupa-amiaza ca va analiza tranzactiile realizate pe Bursa cu actiunile celor trei companii ale grupului Rompetrol.
Asociatia Brokerilor ceruse in cursul diminetii o ancheta in legatura cu tranzactiile, sustinand ca informatia privind tranzactia a fost publicata inainte de informarea Bursei, ceea ce ar fi putut afecta protectia investitorilor;.
Tranzactia neasteptata a schimbat asteptarile investitorilor in piata, si a facut ca analistii sa isi schimbe evaluarile referitoare la companiile listate al grupului Rompetrol. Printre celelalte companii cu activitati in industria petroliera care au crescut ieri se numara: Oil Terminal (OIL), Conpet (COTE) si Energopetrol (ENP), care au urcat si ele cu maximul permis de regulile pietei. De altfel, multe dintre companiile care au activitati fara legatura cu industria petroliera au scazut ieri, semn ca investitorii si-au lichidat alte detineri ca sa prinda actiuni la companii petroliere.
"M-au surprins multiplii la care s-a efectuat tranzactia de vanzare a grupului. Acestia sunt cu mult peste cei la care se tranzactioneaza companiile romanesti din domeniu. Pretul mare poate fi explicat fie prin dorinta KazMunayGaz de a intra pe piata europeana, fie prin posibilitatea vazuta de a integra activitatile celor doua companii in vederea obtinerii unui profit net superior", a declarat ieri analistul-sef al uneia din cele mai mari societati de brokeraj.
Brokerii se asteapta in continuare la evolutii bune ale companiilor care au legatura cu domeniul petrolier, cel putin pe termen scurt. De altfel, ieri actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au tranzactionat pe fondul unui volum redus.
In schimb, titlurile Rompetrol Well Services, divizia de serviciii a grupului, a inregistrat ieri cel mai mare rulaj din piata. S-a transferat circa 10,3% din companie, la pretul maxim atins.
Pentru urmatoarele zile brokerii spun ca aprecierile sustinute vor continua pe titlurile Rompetrol Rafinare Constanta si moderat pe celelalte doua companii din grup.
"Rafinaria se tranzactioneaza inca la un pret scazut. Ea este subevaluata, avand in vedere ca pe Bursa se tranzactioneaza in primul rand asteptari. In urma unei evaluari rapide, un pret corect pentru titlurile RRC ar fi 0,17 lei/actiune", spune Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Ultima tranzactie cu titlurile rafinariei s-a perfectat ieri la un pret de 0,128 lei/actiune. Analistii de la Raiffeisen, care la sfarsitul saptamanii trecute au publicat un raport in care recomandau vanzarea actiunilor Rompetrol Rafinare, si-au reconsiderat si ei evaluarile, iar noul pret tinta pe care il vor publica este peste cel la care a inchis actiunea ieri, spun surse din piata.
Actiunea Rompetrol Rafinarie a fost in ultimii doi ani intr-un con de umbra al pietei de capital, avand in vedere ca pretul acesteia a variat in intervalul 0,08-0,12 lei, in functie de raportarile financiare ale rafinariei.
Adrian Danciu spune ca revenirea de acum este normala daca se ia in calcul ca sectorul petrolier a "ramas in urma" in ceea ce priveste randamentele in ultimii ani. El se asteapta ca aceasta stire pozitiva sa antreneze intreg sectorul petrolier pe un trend ascendent. Din euforia investitorilor care cumpara sub influenta stirii au avut de castigat si restul companiilor petroliere, unele dintre acestea aflandu-se in realatii comerciale cu companiile grupului Rompetrol.
Titlurile Oil Terminal, spre exemplu, operatorul portuar din Constanta, au sarit cu aproape 15% ieri, dupa ce si luni acestea avansasera cu maximul permis de piata.
Investitorii au mizat in acest caz pe relatiile care exista intre Rompetrol Rafinare Constata si operatorul portuar.
Analistii din piata se asteapta ca volumul de petrol sa creasca si odata cu el si nevoia de un teminal cat mai mare. Unii dintre investitori spera si la o posibila preluare a operatorului portuar, dar Rompetrol nu exclude si dezvoltarea unor teminale proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO